Norska stjärnan krossade igen

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

LILLEHAMMER. Ingen kan stoppa Johannes Hösflot Kläbo. 

Det norske stjärnskottet tog fjärde raka segern i världscupen efter att ha knäckt ryssarna och Calle Halfvarsson.

– Jag och Calle snackade om att det gick väldigt fort, säger 21-åringen.

Johannes Hösflot Kläbo gjorde sin första världscupsäsong i fjol och slog igenom med dunder och brak. I inledningen av den här säsongen har 21-åringen krossat allt motstånd. 
Kläbo vann alla tre lopp under minitouren i Ruka förra helgen och på hemmaplan i Lillehammer fortsatte succén. Kläbo, som även var snabbast i prologen, vann finalen före ryssarna Sergej Ustiugov och Alexander Bolshunov. 
– Imponerande körning av honom, han är grym just nu. Om han fortsätter så här kommer han att vinna alla världscuplopp, säger Calle Halfvarsson som var fyra i finalen. 

Inte helt överkörda

Både åkare och experter är överens om att Kläbo revolutionerar skidsporten med sin säregna stil. 21-åringen själv tycker inte att han är speciellt märkvärdig. 
– Jag känner inte att jag gör något speciellt. I dag var det inte jag som satte fart, det var ryssarna. Jag och Calle snackade  om det i tältet att det är skrämmande när en ryss först går hårt i första backen och sedan går det några sekunder och så kör en ny ryss hårt. Det är svårt att hänga med, men det gick som tur var, säger han. 
Tar du femte raka segern i morgon? 
– Då ska det ske något mystiskt för jag tror att det är många som kommer att köra väldigt fort och jag måste nog bara försöka bita mig fast och hänga med så länge som möjligt. 
Halfvarsson kunde inte svara när ryssarna och Kläbo drog iväg, men svensken var ändå nöjd att han är ett steg närmare norrmannen. 
– Jag måste åka lite snabbare än jag gör just nu. Jag är lite närmare den här dagen jämfört med i Ruka där vi var helt överkörda men det tar sig, säger han och fortsätter: 

– Jag är rätt nöjd fastän det aldrig är kul att bli fyra. Jag hade velat kliva upp på pallen, men jag är rätt nöjd ändå.

Foto: PETER WIXTRÖM

Världscupen i längdskidor sänds i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM