Tragedi på Friends – häst dog under ärevarv

Sweden international horse show på Friends Arena avslutades med en tragedi.

Fredrik Perssons fyrspannshäst Luma de Lux föll ihop efter ärevarvet och dog.

– Han var en trotjänare som har betytt så mycket för mig, säger Persson till tidningen Ridsport.

Sverige och Fredrik Persson slutade tvåa i fyrspannsfinalen under Sweden international horse show som avgjorts på Friends Arena sedan i torsdags.

Efter att ärevarvet avslutats inträffade en tragedi. En av Perssons hästar, 21-åriga Luma de Lux, föll ihop inne på banan.

Trots att övriga kuskars hästskötare, funktionärer och veterinärteamet snabbt var på plats för att hjälpa hästen kunde man inget göra.

Oklar dödsorsak

– Hästen var skakig och lägger sig ner. Hästarna kopplas snabbt loss och jag var på plats inom några sekunder. Från det att jag kommer in är det inga hjärtslag hos hästen, säger veterinär Axel Wallman till tidningen Ridsport.

– Mer om vad som har hänt kan vi bara spekulera i. Det har någonting med cirkulationen att göra, men mer får obduktionen utvisa, fortsätter Wallman.

”Bara segnade ner”

Cecilia Tjernström var på plats på Friends Arena som åskådare och blev vittne till Luma de Lux dödsfall.

– Vi hade precis kollat fyrspannstävlingen och de skulle ha prisutdelning. Då bara segnade hästen ned efter ärevarvet. Jag såg inte precis när det hände men helt plötsligt låg den ner och de kämpade för att få loss hästen från fyrspannet. Alla fyra hästar sitter ju fast i varandra, säger Tjernström till Sportbladet.

– De satte ett tält över så att ingen skulle se något och de höll på ganska länge så man förstod att det var kört. Många började gråta på läktaren.

Persson: ”Inte förstått än”

När Fredrik Persson mötte pressen en knapp timme efter dödsfallet var han fortfarande mycket tagen av det inträffade, och ledsen över att hans dotter sett allting.

– Jag har inte förstått än vad som har hänt. Hästen hade lite andning på grund av racet, men hade sedan stått lugnt och stilla 5-10 minuter under intervjuerna, säger han till tidningen Ridsport och fortsätter:

– Jag upplevde att han snubblade och fastnade, som att han tappade fotfästet. Det såg som ut som att han snubblade och sedan låg han ner. När veterinären kommer efter ungefär 30 sekunder är det inga hjärtslag, men mer får obduktionen utvisa.

Persson säger att Luma de Lux var vältränad för uppgiften och helt redo enligt domare och veterinärer.

På frågan vad hästen betytt för honom svarar han:

– Väldigt, väldigt mycket. Han var en trotjänare som har betytt så mycket.

Andra dödsfallet på Friends

Det här är andra gången en häst dör på Friends Arena. 2015 avled Axel Olins fyrspannshäst Filur.

– Händelsen för två år sedan var extrem på många sätt och vi trodde aldrig att vi skulle uppleva något liknande igen. Min bedömning är att något väldigt snarlikt har hänt, säger veterinär Axel Wallman.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.