Mats Årjes vände mörkt utgångsläge – ny SOK-ordförande

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utgångsläget såg mörkt ut för valberedningens förslag Mats Årjes.

Ändå valdes Skistar-vd:n till ordförande för SOK.

Årjes vann rysarvalet mot Per Palmström med 23–19.

– Min i särklass mest spännande födelsedag hittills, säger 51-åringen.

Hans Vestberg aviserade i januari sin avgång som SOK-ordförande mitt under sittande mandatperiod.

Omgående satte en process igång för att hitta en ny ordförande. Nio förbund var med och nominerade Per Palmström och skidförbundet lyfte fram sin ordförande Mats Årjes.

Valberedningen gjorde sitt arbete – och lyfte fram Årjes som sin kandidat.

–  Jag blev förvånad, det måste jag säga, sa Palmström till Sportbladet.

Men Sportbladets granskning under förra veckan visade att Palmström ändå hade ett stort stöd. Hela 16 förbund gick ut och öppet stöttade Palmström i jämförelse med åtta för Årjes.

Vann med rysarsiffror

– Jag tycker man ska visa valberedningen stor respekt, de har lagt ner ett stort jobb, menade Årjes då och fick fortsatt stöd av valberedningen under årsmötet.

– Det är vår klara uppfattning att Mats Årjes – utifrån idrottsledarerfarenheter, kompetens och dokumenterade resultat – är bäst att leda SOK:s styrelse, Mats Årjes är helt enkelt den bästa kandidaten, konstaterade valberedningens ordförande Walter Rönmark.

Och valspurten räckte. Med knappa 23–19 vann Mats Årjes omröstningen mot Per Palmström.

Aktiva tungan på vågen

– Av mina 51 födelsedagar är det här den särklassigt mest spännande. Jag lovar att jag kommer göra allt i min makt för att fortsätta utveckla SOK, säger Årjes i ett kortfattat tacktal.

Förutom förbunden har även aktivas kommitté rösträtt, med två röster, på årsmötet. Ett mandat de för ovanlighetens skull använde i år – och som precis som Sportbladet skrivit fick de en avgörande roll. Enligt Sportbladets uppgifter föll rösterna på vinnaren Mats Årjes, hade de fallit omvänt hade röstetalet landat på 21–21 och en ny röstomgång och en eventuell lottning hade blivit aktuell.

– Om det är så, vilket jag inte vet, så blir man både extra stolt och glad, De rösterna betyder väldigt mycket, det är de aktiva som den här verksamheten bygger på. Det gör mig extra stolt, säger Årjes.

Han tror inte rörelsen är splittrad, trots resultatet:

– Nej det vill jag inte spekulera i, sen hoppas jag att alla förstår att jag nu representerar 41 olympiska specialförbund och inte det där jag har min bakgrund.

Avfärdar jävsrisk

I och med valet kommer Årjes att avsluta sitt ordförandeskap i skidförbundet men han ämnar sitta kvar i internationella skidförbundets styre. Till vardags är han vd på Skistar som äger anläggningarna i Åre där en svensk OS-ansökan vill att alpina grenar ska avgöras. Men någon jävsituation ser han inte där.

– För det första existerar de här anläggningarna redan, det är den enda anläggningen som går att använda för mästerskap i Sverige. Men viktigast, beslutet för var ett OS hamnar avgör inte SOK, det beslutet tar IOK. Där har jag ingen röst. 

Ordförandevalet är ett fyllnadsval på tre år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM