Kartusier

avZendry Svärdkrona

SPORTBLADET

Historia

Denna häst räknas idag sällan som en egen ras, utan snarare som en typ av andalusier. Den har utvecklats av kartusiamunkarna från Jéres de la Frontera som år 1476 började med selektiv avel av andalusier. Araber och berber har ocksa använts för att utveckla kartusiern. Munkarna stod emot all påtryckning från regerande monarker om att tillföra olika slags blod.

De flesta av dagens kartusier härstammar från hingsten Esclavo. Den så vanligen förekommande skimmelfärgen beror på inflytandet av två hingstar under första delen av 1900-talet.

Kartusiern föds idag upp på statsstuterierna i områdena Cordoba, Jérez de la Frontera och Badajoz.

Exteriör

Kartusiern har ett mera orientaliskt utseende än andalusiern. Mankhöjden är omkring 155 cm. Den är oftast skimmel, men fux och svart förekommer också.

Huvudet är lätt med rak eller något konvex nosprofil, bred panna, små raka öron och stora pigga ögon. Halsen är väl ansatt, muskulös, har tydlig nacke och är proportionerlig och snygg. Manken är låg, ryggen rak och bred, kraftig länd, och något för kort, avrundat kors. Bröstkorgen är lagom djup och bred och bogarna ganska sluttande. Benen är muskulösa, breda välformade torra ledgångar, dessvärre ibland knipt under framknäna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport