– Det är uruselt, Fotbollförbundet

SPORTBLADET

Simbasens attack mot Lagrell och kompani

Foto: Simlandslaget förbundskapten Thomas Jansson.

Miljonregnet över det Svenska fotbollförbundet efter EM-kvalsuccén blir här ett debattämne i svensk idrott.

Simlandslaget förbundskapten Thomas Jansson anser att Lars-Åke Lagrell & Co agerar diskriminerande – och riktar skarp kritik mot den ekonomiska fördelningen mellan damer och herrar.

– Hade jag varit spelare i damlandslaget hade jag tyckt att den här frågan skulle ifrågasättas mer, säger Jansson till sportbladet.se

Efter den förlösande 2–1-segern mot Lettland och den efterföljande lottningen i Luzern jublade Svenska fotbollförbundets ledning efter Uefas besked om de ekonomiska villkoren inför sommarens EM-slutspel i Österrike/Schweiz.

Bara själva EM-platsen ger förbundet nätta 72 miljoner kronor, pengar som strömmar in till en redan framgångsrik organisation.

Skriver på sin blogg

Pengar och en särställning inom svensk idrott som förstås innebär att Lars-Åke Lagrell och Sune Hellströmer får andras blickar på sig – bland annat från simningen.

På sin blogg på simförbundets hemsida skriver förbundskapten Thomas Jansson om fotbollens ”diskriminering”:

”Tänk att fotbollsförbundet är så fattigt att de inte kan göra en ordentlig OS-satsning på sitt damlandslag. Tur att SOK rycker in och hjälper till samt delvis löser deras jämställdhetsplaner. Tänk om vi skulle öronmärka våra sponsorpengar till bara herrar”.

Jansson ifrågasätter vidare var ”EM-miljonerna” tar vägen.

”Fotbollen fick väl dessutom en massa miljoner som tack för avancemanget till EM. Jag blir förbannad när det största förbundet agerar så diskriminerande mot sina damer. Det är klart hockeyn är inte ett dugg bättre. Det borde vara krav för att få statliga pengar att de lägger ”lika” mycket pengar på damerna som herrarna. Uruselt av dem som de agerar just nu.”

För sportbladet.se utvecklar Jansson sitt resonemang.

– Det som står i bloggen är i klartext det jag menar, även om det sticker i väg lite när man skriver kanske. Självklart bestämmer varje förbund själva hur man agerar och jag kan inte i detalj all fakta, men jag tycker ändå att frågan är värd att reflektera över inom hela idrottsrörelsen.

”Känns inte som 2007”

Budskapet: De stora förbunden som fotbollen och hockeyn snålar på tjejerna.

Jansson avslutar sin blogg med uppmaningen att både Riksidrottsförbundet (RF) och idrottsminister borde agera.

– Det känns inte som 2007, tycker jag. Det här är ett område som inte på riktigt är debatterat.

– Jag tycker inte att de kan säga att man inte har råd med en damsatsning. Då får man säga att man prioriterar något annat. Att vi inom simningen skulle fördela pengarna så pass olika mellan damer och herrar skulle inte hända.