MOTORLISTAN

1 (-) Renault

SPORTBLADET

Sista toppstall ut med lansering av den nya bilen - en bil som ser helt annorlunda ut jämfört med tidigare. Borta är den karakteristiska blå färgen och borta är Fernando Alonso.

Men kvar är drömmen om guld.

- 2007 blir inget mellanår, vi satsar på den tredje titeln, sade stallchef Flavio Briatore i samband med lanseringen.

Bilens aerodynamik är helt ny, det är en ny växellåda och även hjulupphängningen har förändrats sedan i fjol.

Ny är också Heikki Kovalainen. Kul att de satsar på att låta en oerfaren före detta testförare ska föra Fernando Alonsos arv vidare.

2) Stephane Peterhansel

Fransmannen har nu vunnit Dakarrallyt nio gånger, tre av dem i bil och sex på MC. Mycket imponerande.

Tina Thörner och hennes kompanjon Jutta Kleinschmidt var förföljda av otur och slutade på 15:e plats. I MC-klassen slutade Thomas Berglund på 19:e plats och Annie Seel på 94:e.

3(-) Krascher

Två uppmärksammade krascher har avslutat testveckan, dels tappade Lewis Hamilton kontrollen över sin McLaren-Mercedes i Valencia och han hade tur som klarade sig oskadd. Bilen hade en hastighet på mellan 250 och 300 km/tim när den kraschade i start och målområdet. Vad som föranledde olyckan med den nya MP4-22 är ännu inte fastställt.

I Vallelunga var det Filipe Massa som kraschade Ferraris nya F2007, men han klarade sig oskadd och bilen fick skador på fronten och den främre hjulupphängningen.

4 (-) Mika Häkkinen

Den sympatiske finländaren stannar hos Mercedes och DTM. Han har förlängt kontraktet med ett år, men har en option på ett betydligt längre samarbete.

–Jag vill visa vad jag kan i DTM, det är den bästa standardvagnsserien i världen, säger han till sport1.

5 (-) McLaren-Mercedes

Stallet vill koncentrera sig på en inställning av bilen till loppen, och bilen ska passa Fernando Alonso perfekt. Det innebär att Lewis Hamilton måste anpassa sig.

– Målet är att deras kör sätt ska vara liknande, det är enklare för stallet, säger Mark Whitmarsh till Autosport.

För övrigt är stallet ett av få som har två nya bilar klara ( även Renault har det). De testade i Valencia i veckan och Fernando Alonso verkar ha hittat rätt i den nya miljön och imponerar.

6) (-) Alx Danielsson

Det blev inget tredjeförarkontrakt hos Toro Rosso, men han hoppas fortfarande på att något stall ska kontraktera honom som testförare eftersom det inte finns några begränsningar på den punkten. Den positiva nyheten är att protesten avslogs och han är mästare i World Series vilket gör att han äntligen kan börja planera för testet med Renault.

Själv hoppas han på en förarplats i GP2 den här säsongen, och det finns fortfarande några lediga stolar.

7 (-) Mark Webber

Efter två tunga år i Williams har australiern nu skrivit på för Red Bull - och han erkänner att hans tid i Williams var ett misslyckande.

– Det var jag som ville dit, Flavio Briatore ( hans manager) var emot det och han har bättre koll på F1 än någon annan jag känner, säger Webber enligt F1-total.

– Min karriär fick ett bakslag hos Williams, men så kommer det inte att bli hos Red Bull.

8 (-) Lauda

Mathias Lauda, som till den trefaldige F1-världsmästaren Niki Lauda fortsätter i DTM och han byter stall vilket gör att han kommer att köra fjolårets bil. En uppgradering, i fjol körde han med en Mercedes från 2004 som hade sett sina bästa dagar. En förutsättning för att han ska få köra för Mücke är att han fixar en sponsor värd 750 000 Euro och enligt Sport Bild är det inget problem.

9 (-) Toro Rosso

Gerhard Berger har ännu inte presenterat sina förare för nästa säsong, men de förhandlar nu med flera namn. Dessutom kommer ChampCarmästaren Sébastien Bourdais att köra ytterligare tester.

– Han är aktuell även för 2008, säger Berger till F1-total.

– Inom två veckor blir det klart vilka förare vi ska använda oss av i år.

Toro Rosso är det enda stall som inte har klart med sina förare.

10 (-) Renar

Bara för att det är en underbar snackis - rallytävlingen Örnskölden får ställas in, anledningen är att 5000 renar befinner sig i skogarna kring Örnsköldsvik där tävlingen skulle avgöras och ingen kan garantera säkerheten.

varken förarnas eller renarnas.

Renarna från Vilhelmina har letat sig söderut eftersom ett islager täcker deras vanliga betesmarker.

Motorstopp

Döden i öknen.

Två dödsfall i årets Dakarrally, totalt har 53 personer förolyckats och i år var det två MC-förare. Detta måste få ett stopp. Ingen idrott är värd att riskera sitt liv för och om man inte kan garantera säkerheten för MC-förarna bör klassen tas bort ur rallyt.

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM