Game, set - och cash

SPORTBLADET

Rekordklirr - då gick Federer om Sampras: "Är den bäste just nu"

Roger Federer tog sin tionde titel för år.

Och ännu ett rekord av Pete Sampras: mest prispengar på en säsong.

- En stor dag i min karriär, säger Federer efter Masterssegern i Madrid.

Foto: rekordrik Roger Federers största motståndare pensionerad. Igår snodde schweizaren ännu ett rekord av Pete Sampras.

Diskussionen om vem som är bäst genom tiderna av Roger Federer och Pete Sampras rullar vidare.

- Jag är den bäste just nu. Om jag är den bäste genom tiderna kommer vi aldrig får veta så länge jag inte slår alla rekord som finns. Och dit är det definitivt en bra bit kvar, säger Federer.

Tre tävlingar kvar

Men i går lyckades schweizaren i varje fall ta ett tungt rekord till från Pete Sampras: det över mest inspelade pengar på en säsong, trots att tre tävlingar återstår i höst.

1997 spelade Sampras in 47,5 miljoner kronor.

Segern i går innebar att Federer redan spelat in 49 miljoner i år (totalt 197 miljoner i karriären). Och Federer kommer att hinna spela in flera miljoner till.

Denna vecka väntar ATP-turneringen i hans egen hemstad Basel och därefter Paris Masters och Mastersslutspelet i Shanghai innan säsongen är slut.

Favorit till rubbet

Vinner Federer rubbet (vilket han är favorit till) kommer han ha spelat in otroliga 64,5 miljoner under 2006. Det innebär också att han blir den förste att spela in både sju och åtta miljoner dollar på ett år. Sedan tidigare är det bara Sampras och Federer som sprängt fem- och sex-miljonersvallarna.

Som jämförelse kan nämnas att Björn Borg som mest spelade in 7,4 miljoner kronor på ett år (1979 då han blev förste att spela in en miljon dollar).

Federer utklassade Fernando Gonzalez i finalen i går med 7-5, 6-1, 6-0.

- Jag spelade bra hela turneringen. Jag förlorade inte ett set och blev bara bruten en gång, säger Federer.

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis