Bush bestämmer – även om pokern

SPORTBLADET

Nu vet vi vem det är som bestämmer i pokervärlden.

Det gör George Bush.

Alla som trodde att nätpoker bodde i cyberrymden och var oåtkomligt hade fel.

Amerikanska kongressen röstade ja till ett förslag som försvårar för folk att spela poker på nätet. Och nu har världens mäktigaste man godkänt förslaget.

Det innebär inte att det på något sätt är olagligt att spela nätpoker för amerikanska spelare. Däremot innebär det att banker och andra finansiella institutioner är förbjudna att överföra pengar till nätbolag som sysslar med spel. Och nätbolagen är i sin tur förbjudna att ta emot pengar från bankerna. Vidare kan bolag som tillhandahåller Internet och andra tekniska lösningar åläggas att neka trafik till nätbolag.

Givetvis finns det flera vägar och kryphål runt förbudet, men det blir hur som helst svårare att rekrytera nya spelare och många befintliga spelare kommer att sluta.

Amerikaner stängs av

Alla börsnoterade pokerbolag har stängt av sina amerikanska kunder. Om det begår någonting olagligt riskerar de att bli stämda av sina aktieägare. Alla som har kännedom om det amerikanska rättssystemet vet att sånt kan bli mycket dyrt.

De onoterade pokerbolagen kör på så det ryker och tar tacksamt emot nya kunder, men deras ledning lär inte åka till Vegas på semester. Några som gjort det sitter nu i finkan.

Det här är det i särklass hårdaste slaget mot poker någonsin. Den amerikanska marknaden står för över två tredjedelar av världsmarknaden.

Den största pokersjön med de flesta fiskarna riskerar att torrläggas. Jag är mycket förvånad över att det inte väckt större uppmärksamhet hemma i den svenska ankdammen.

Staten ger aldrig upp

Till er som tror att svenska myndigheter gett upp bara för att det inte blir en massa razzior på pokerklubbar vill jag bara säga en sak: Staten ger aldrig upp. Pokerindustrin har än så länge bara varit en irriterande fluga, men snart börjar det blåsa kallare vindar även här.

Jag är övertygad om att EU kommer att driva igenom ett förslag som liknar det amerikanska. Inför den framtiden finns ett enkelt budskap till alla pokerspelare.

Organisera er – nu. Ligg på politiker

och myndigheter. Försvara vår sport, vårt spel. Annars kan det vara game over för gott.

Ken Lennaárd är pokerproffs.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker