DEN SVENSKA NAZISTSKOLAN

Foto: Riksarkivet
SPORTBLADET

Det finns en historia svensk idrottsrörelse inte vill berätta.

Allra minst Svenska Gymnastikförbundet.

Den om hur Lillsveds gymnastikfolkhögskola skulle bli en nazistisk elitskola.

Sportmagasinet lyfter på locket till svensk idrotts brunaste historia.

Vägen slingrar sig fram i det vackra gröna landskapet längst ut på Värmdö. Några kilometer före Vaxholmsfärjan dyker Lillsvedsskylten upp. En ännu krokigare väg tar vid de sista kilometerna.

Det är i slutet av terminen på Lillsveds idrottsfolkhögskola. Studenterna har redan börjat ersättas av vandrarhemsgäster. Solen skiner och det är så nära en svensk sommaridyll man kan komma.

På en skylt vid huvudbyggnaden står det att Nacka Skoglund, Kurre Hamrin och de andra fotbollslegenderna laddade upp på Lillsved inför hemma-VM 1958.

Vad som hände under skolans första år står det inte en rad om. Det har sin förklaring.

En ledtråd till tystnaden finns några hundra meter längre bort mot Saxarfjärden. Här står än i dag det största nazistmonument som någonsin byggts i Sverige.

Ett flera meter högt solkors i granit.

Solkorset, en variant av det nazistiska hakkorset, är det enda som i dag påminner om den kanske mest extrema sammanflätningen av idrott och politik i svensk historia. En historia som ingen på Lillsved vill prata om i dag. Skolledningen vill inte ens visa var solkorset finns. I stället är de snabba med att poängtera att det inte ligger på skolans mark.

Annat var det den 13 juni 1937.

Då som nu var det en vacker sommardag. Svenska Gymnastikförbundet skulle äntligen inviga det som då presenterades som världens modernaste folkhögskola.

Runt 200 personer var på plats. Här stod gräddan av Idrottssverige sida vid sida med landshövdingar, statsråd, och sist men inte minst några prominenta gäster från Nazityskland. De kom direkt från Berlin i hakkorsförsett specialchartrat plan.

För att hedra de tyska gästerna hissades nazistflaggan.

Tyskarna var speciellt inbjudna av Carl Ernfrid Carlberg, guldmedaljör i gymnastik vid Stockholms-OS 1912.

Carlberg vara inte bara gammal OS-hjälte. Han var också en av de största finansiärerna av den svenska naziströrelsen.

Hans än i dag delvis hemligstämplade akt i Säkerhetspolisens arkiv innehåller uppgifter om medlemskap först i Svenska National­socialistiska partiet, sedan i Nationalsocialistiska Arbetarpartiet, gåvor till Hitler, försäljning av nazistflaggor och böcker, ekonomiskt stöd från Tyskland med mera.

Första raderna i Carlbergs personakt, nummer 398, sammanfattar hans gärning:

”Av handlingarna angående Carlberg framgår, att han sedan många år före kriget var en av de mest verksamma krafterna för att bereda nazismens och antisemitismens insteg här i landet.”

Ett sådant insteg var Lillsved.

Fredrik Nejman (HELA REPORTAGET ÄR PUBLICERAT I SPORTMAGASINETS AUGUSTINUMMER 2007)