MASTERZZZZZS

SPORTBLADET

Strömberg: Ge oss Tiger – publiken förtjänar det

Med all respekt för Martin Kaymer och James Kingston.

Avslutningen av Scandinavian kan bli spännande, men ledarbollen får i varje fall inte mig att brista ut i tungotal.

Publiken däremot skriker efter stjärnor och hur länge kommer folk till Scandinavian Masters för att titta på framtidsmän och medelmåttor?

Skaffa nytt datum – ge oss Tiger Woods. Den svenska golfpubliken förtjänar det

Alla visste det på förhand. Årets startfält öppnade för en överraskning. Affischnamnen var amerikanska äldre, rutinerade, före detta storspelare som fortfarande håller hygglig klass men inga vinnare.

Av dem har bara Corey Pavin vinstchans och den är snudd på försumbar.

Helt klart är att Nilsmark och Parnevik har ett jättejobb framför sig och att årets upplaga säkert kommer att ge duon viktiga erfarenheter för framtiden.

Det finns två grundproblem.

Hur ska man få de svenska toppspelarna att komma?

Det är enkelt – ge dem pengar

Svaret på den frågan är enkel: skaffa en ny plats på schemat eller ge dem pengar.

Jag vet att Masters hellre höjer prissumman än bidrar till att haussa spelarnas appearence money, men verkligheten är den att inga av toppspelarna kommer för att vara snälla.

Inte ens svenskarna.

Just speldatumet är det största och mest komplexa problemet.

Antingen kommer Scandinavian Masters att spelas i augusti och tvingas nöja sig med att visa upp kommande stor- spelare som ingen utom hardcore-nördarna känner till. Eller så byter man datum, knyter upp ett par seriösa finansiärer och skaffar hit Tiger eller Phil.

Om ambitionerna är att bli en av de största tävlingarna på Europatouren så måste man skaffa datumet efter British Open. Deutsche Bank ligger där i år men deras kontrakt går ut och får man den platsen blir framtiden enklare.

Woods för rabatterat pris

Då kan man skaffa en finansiär enbart för att få hit Tiger Woods. Det finns miljardärer i Sverige och någon kan väl lägga upp tio miljoner för att få hit Tiger.

Kanske kan han till och med ställa upp med rabatt, han har ju numera en stor svensk släkt.

Av affischnamnen i år har egentligen ingen levt upp till förväntningarna. John Daly floppade, Corey Pavin är visserligen med hyggligt, men Jesper Parnevik har haft så mycket omkring sig att en topplacering egentligen var orealistisk från första början. Tom Lehman skadade sig dessutom innan tävlingen ens börjat.

Världens trognaste publik

Den svenska publiken är förmodligen en av världens trognaste och kommer ju otroligt nog ändå.

Frågan är om det någonsin varit bättre stämning runt artonde hålet än det är i år. Idén med inbyggt avslutningshål har fungerat perfekt och spelarna var lyriska när de berättade om känslan runt artonde.

Dagens ledarboll med Kaymer och Kingston lär kunna spela i lugn och ro. Stödet kommer att hamna hos Peter Hedblom och Nick Dougherty. Hedblom har bra chans att vinna och han är med all rätt den största hemmafavoriten. Han är en kille man unnar en seger här hemma efter debaclet på Barsebäck 2001.

Men en seger förtjänar man inte, den vinner man och frågan är om hans puttning är bra nog för den 64:a som förmodligen kommer att krävas.

Jag tvivlar men hoppas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf