Friidrotts-VM hetast hittills

SPORTBLADET

Sex personer har dött av värmeslag

Carolina Klüft, Susanna Kallur och de andra svenska friidrottsstjärnorna har landat i en mördande japansk hetta.

Temperaturen är över 40 grader på vissa platser och luftfuktigheten värre än i Amazonas.

Sex personer har dött av värmeslag i rekordhettan och hundratals har först till sjukhus.

Foto: Nära knäckas Carolina Klüft hade problem med värmen redan i Aten. I Osaka är det ännu hetare. Befolkningen utrustar sig med paraplyer som skydd mot solen.

De svenska stjärnorna landade i ett rekordhett Japan för att förbereda sig för VM, som börjar i Osaka nästa lördag.

– Vi håller oss inomhus den varmaste tiden på dagarna och de aktiva tränar på samma tider som de ska tävla. Det är förmiddagar och kvällar, säger förbundskapten Thomas Engdahl.

– Men självklart har många reagerat över värmen. Det märktes redan då vi steg av planet. Det var som att kliva in i en vägg. Det blev väl en extra stor omställning eftersom sommaren varit som den varit hemma i Sverige.

Rekordtemperatur

Japan hade rekordtemperaturen 40.9 grader i staden Tajimi i går. Det tidigare värmerekordet var 40,8 och från 1933 – för 74 år sedan.

Men det är inte värmen som är värst, utan luftfuktigheten. I augusti ligger luftfuktigheten ofta mellan 70 och 90 procent, vilket är i klass med regnskogarna i Amazonas.

Det gör att det blir en bastulik värme.

– Vi delar ut vätskeersättningstabletter till de aktiva under tiden här i Japan. På träningarna har vi ispåsar som de kan svalka sig med. Sedan gäller det att dricka mycket, säger Engdahl.

Det är framförallt långlöparna som är extra utsatta, men även Carolina Klüft som knäcktes av värmen redan i OS i Aten.

Men den värmen var ingenting mot den här i Osaka.

– Problemet för Carro är att hon är kvar länge i en gren som höjd till exempel. Det blir många timmar på innerplan. Men vi ska försöka se till att hon kan gå in under läktarna så ofta som möjligt. Det blir otroligt varmt inne på Stadion, säger Engdahl.

Bara 35 grader

Svenskarna har sitt träningsläger i Muragame, fyra timmars bussresa från Osaka.

Där har de haft det ”svalt” efter japanska mått.

– Ja, bara 35 grader. Men folk säger att det ska vara värre i Osaka.

Det kan Sportbladet bekräfta. Det är fler paraplyer i Osaka än en regndag, men de används för att skydda mot den stekande heta solen. Sex människor i Japan har dött till följd av hetten och fler än 140 har fått föras till sjukhus med värmeslag.

Sumo-stjärnan Takamisakari fick värmeslag under träningen och föll in i en fönsterruta.

Värmen fortsätter

Järnvägsräls har böjts i värmen och massor av brandlarm har utlösts av den intensiva hettan. Folk uppmanas att hålla sig inomhus. Och värmen ska fortsätta enligt meteorologerna, förutom ett kortare regnväder till helgen.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott