Sex(istisk) show på beachen

SPORTBLADET

Så blev det den jämlika sporten

MARIEHAMN

Det finns en enkel regel i beach­volleyboll:

Den som hoppar upp sist framme vid nätet vinner smashduellen. Om man inte hoppar för sent.

Det lärde jag mig den här minnesvärda dagen på Åland när jag kom hit för att ta reda på varför några människor fraktat 1 600 ton sand från Rimbo till en ö där det finns miltals med sandstränder.

För en massa människor är beachvolley en lite skamfilad sport eftersom den socialdemokratiska chefsideologen Margareta Winberg brännmärkte den som sexistisk inför ett OS.

Winberg blev känd i hela världen på det.

Lite utskrattad också.

Jag antar att det inte var enbart därför Göran Persson skickade henne till Brasilien. Men lite roligt var det ju eftersom Brasilien är beachvolleyns huvudland. De bästa paren kommer därifrån – och USA (och nu inför OS stormar Kina in).

Winberg hade naturligtvis rätt, även om det inte var så hon menade.

Beachvolley ÄR sexistisk – fast på ett förtjusande jämlikt sätt.

Stundens allvar

Ja, faktiskt. Det är mig veterligt den enda sporten som var först med lika prispengar för båda könen. Det är dessutom definitivt den enda sporten som kräver av sändande tv-kanaler att de ska sända exakt lika mycket tid för både herrar och damer.

Å andra sidan behöver de nog inte kräva så mycket. Tv vill, antar jag, sända sporter som utövas i bikini och badbrallor.

Tagna av stunden

Paf Open är världscup och OS-kval.

I torsdags gick det svenska paret Angelica Ljungqvist och Karin Lundqvist en fantastisk match mot det unga men mycket meriterande tyska paret Ludwig och Soller som var trea i Grand Slam-turneringen i Klagenfurt. Rankade topp tio i världen. Svenskorna vann i två raka set,

21–16 och 21–14. Svenskorna kan ta sig till OS. Angelica Ljungqvist är en mycket meriterad spelare som varit proffs i Brasilien och Japan.

Även spelarna är tagna av stundens allvar och på slutet lyckas de till och med glömma vem av dem det är som ska serva. Det är lite sött.

Det är överhuvudtaget en ganska förtjusande liten turnering de ordnat mitt i stan.

Sju miljoner i budget, 300 000 kronor i förstapris och 50 spänn i inträde. Det är inte så mycket.

Men 100 länder tv-sänder i helgen. SVT och Eurosport sänder direkt. Hela Åland hoppas på att fina turistbilder ska kablas ut över världen. Hela Finland vet att det inte alltid blir så i augusti...

Ute på stan finns ytterligare fem banor där det är gratis att titta.

Känsligt med sanden

Sanden är ett kapitel för sig.

Den har köpts i Rimbo och körts över till Åland på specialbåt. Det är en känslig sak det där med sanden. Den får inte vara för mörk om den ska fungera i tv, den får inte damma, inte vara för grov, inte för fin.

Guld eller sand spelar ingen roll. Sexistiskt eller inte spelar heller ingen roll. Det finns numera mycket tydliga regler för hur stora och små kläderna får – och måste – vara. Ingen får vara för sexig eller snuskig.

Kanske skulle man kunna säga som Margareta Winberg – eller om det var Groucho Marx – när de fick frågan om sex verkligen måste vara snuskigt: Ja, svarade de. ”Ja, om det görs på rätt sätt.”

Beachvolleyboll är sport och show. Och sex.

När det görs på rätt sätt.

Jo, det var det där med upphoppet. Förklaringen är enkel; under upphoppet har man all kraft i armarna. På väg ner försvinner kraften och inriktas på nerslaget.

Publik

Spänning

Väder

Underhållning

Klädsel

Sommaren är här – med massor av sportevenemang, både klassiker och nyheter. Sportbladets krönikörer skildrar några av de stora folkfesterna. I dag: Lasse Anrell ser beachvolleyboll i Mariehamn.