”Vatikanen kallar loppet för blodigt”

SPORTBLADET

Anna Andersson om veckans motorsport

Foto: Damien Meyer/afp
Dakarrallyt – i pole position på veckans motorlista.

1 Dakarrallyt

Motorsport i januari – det är rallyt i Afrika. I går var det sandstorm och därför var sträckan kortare än vad som planerats från början. I dag är det vilodag och efter sju etapper leder ekipaget De Villiers/Von Zitzewitz, Volkswagen, en minut före Sainz/Perin, VW och 24 minuter före Peterhansel/Cottret, Mitsubishi.

Spännande när det nu är dags för vilodag, tävlingen återupptas i morgon.

Samtidigt möter rallyt hård kritik från Vatikanen som kallar tävlingen för ett blodigt och oansvarigt lopp och Vatikanens tidning Observatore Romano skriver efter dödskraschen i veckan att ”blodspåren blir bara längre för varje år”.

Eurosport varje dag kl 22.00

2 Veckans snackis

Carlos Sousa körde fast i sanden och han ansåg att det var kartläsaren Andreas Schulz fel. De tappade tid och Sousa blev så förbannad att han körde vidare utan sin co-driver som fick klara sig ensam i öknen i nästan en timme. De fortsatte sedan och slutade 41:a i går. Totalt ligger de på nionde plats.

3 24-timmars

Världsmästaren från 1997, Jac Villeneuve ska köra Le Mans 24-timmars den 16–17 juni. Han ska förstärka Peugeouts lag tillsammans med Sebastien Bourdais, mästare i Champ Car.

– Jag gillar Jacs inställning och jag vet att han alltid velat köra Le Mans, säger stallets manager Serge Saulnier.

Villeneuve kan bli den första att vinna så väl F1-VM, ChampCar, Indianapolis och Le Mans 24-timmars.

4 Dakarsvenskarna

Jutta Kleinschmidt och Tina Thörner har haft det tungt i bilklassen och i går blev de stående efter 17 km. De måste nu reparera bilen för att kunna fortsätta, totalt ligger de på 29:e plats, 7,5 timmar efter täten. Även MC-föraren Annie Seel har haft problem, hon var 121:a i går och ligger på en 105:e plats. Thomas Berglund var bäste svensk i går, MC-killen var 20:e och ligger på 45:e plats totalt, ungefär sju timmar efter täten.

5 Toyota

Det är åtta veckor starten och Toyota är snabbast ut med sin presentation. Det är också det enda stallet som startar årets säsong med samma paket som i fjol – samma motor, samma däckleverantör och samma förarpar – Jarno Trulli och Ralf Schumacher.

6 Michael Schumacher

Tyskens 2007 blir inte alls lika lugnt som han hoppats. I stället ska han finnas med vid banan – vid näst intill samtliga lopp.

– Michael ska vara med och ta de viktiga besluten, hålla koll på förarna och på den tekniska utvecklingen, säger Ferraris sportdirektör Stefano Domenicali till F1total.

7 F1-tester

Nya regler gäller för 2007, anledningen är att kostnaderna ska sänkas.

Man får bara testa 30 000 kilometer.

Max 300 däcksatser får användas.

När säsongen startat får stallen bara använda sig av två bilar per testdag.

Fram till säsongen finns fem gemensamma tester, sedan får varje stall göra en privat test.

8 F1-skvaller

Nu har han hittat en supermodell – igen. Flavio Briatore,

Renaults stallchef är enligt den tyska skvallerpressen nu förlovad med Elisabetta Gregoraci, tidigare har han dejtat supermodeller som Naomi Campbell, Eva Herzigova och Heidi Klum som han även har en dotter tillsammans med.

n Renaults Pat Symonds är säker – deras nye förare, finländaren Heikki Kovalainen är en vinnare och kan ta sin första seger redan i år.

9 Rallykort

Vinterpokalen som skulle haft premiär i rally-SM (SRCC), flyttas fram till i mars, anledningen är det milda vädret. Nytt datum är inte fastställt. Jimmy Joge och Mattias Andersson är duon som ska köra premiärloppet med en Peugeot 207 Super 200 – och det blir i Svenska rallyt 8–11 februari.

10 Kimi Räikkönen

Förra veckan berättade listan om hans kritik mot det före detta stallet, att det var dålig stämning, bilen var för långsam och att det inte var roligt att köra för McLaren-Mercedes.

Men det bryr sig den förra arbetsgivaren inte om.

– Han bli provocerad med sådana frågor nu. Jag håller fortfarande Kimi högt och ser honom som en rival, säger Mercedes sportchef Norbert Haug.

Motorstopp

ARTIKELN HANDLAR OM