Tyska idrottare vägrar dopningsprov

SPORTBLADET

Oslo

250 tyska idrottare har vägrat att låta dopningstesta sig. Ingen av dem har fått någon bestraffning.

Det är den tyska tv-kanalen ARD som i en dokumentär som visas på onsdagen kommer med den sensationella uppgifterna.

Tysklands antidopningsbyrå (Nada) skall ha försökt göra 400 tester som idrottsutövarna vägrat genomföra. Vissa idrottare har nekat vid ett flertal tillfällen.

- Om upplysningarna stämmer och att detta har skett efter 2003 är det överraskande. Att neka ett dopningsprov är ett brott mot dopningsreglerna som måste följas upp, säger Anders Solheim på den norska antidopningsbyrån till NTB.

Dick Pound, ledaren för den internationella antidopningsbyrån, Wada, håller med Solheim.

- Jag trodde att Tysklands antidopningsprogram var av högsta klass. De här missförhållandena måste få konsekvenser för Nada och den tyska olympiska kommittén, säger han.

Det tyska systemet kräver att varje idrottsutövare måste vara tillgänglig för tester vilken tid på dygnet som helst. Om en idrottare uteblir får han/hon en varning, vid andra tillfället en avstängning på två månader och en avstängning på ett år vid en tredje förseelse.

Dokumentären har titeln "Mission Clean Sport" och är gjord av Hajo Seppelt och Jo Goll. De två hävdar att flera av Tysklands elitidrottare inte skulle ha fått tävla internationellt om dopningsreglerna följts.

TT-NTB