Trettonhelgen = skrällhelgen

SPORTBLADET

VÄSTERÅS

För att förstå vidden av bandyskrällarnas trettonhelg får man nog ta till ett historiskt anslag.

? VSK hade en enda vinst på tio försök de tre senaste vintrarna mot Edsbyn – vann nu, 3–2

? Villa hade en enda vinst på 13 försök under hela 2000-talet mot Sandviken – vann nu, 3–1.

Fast kan man ju också som Edsbyns tränare Ola Johansson se det ur en helt annan vinkel:

– I stort sett är det bra om hemmalagen vinner. Så är det i alla sporter...

Vackert sagt av Ola och jag tror faktiskt att han menar vartenda ord.

Ola är dessutom, trots säsongens andra förlust, mycket nöjd med det han sett sitt lag prestera:

– Allting behöver inte vara åt helvete för att man förlorar borta mot Västerås. Om vi bryter ihop för det så tappar vi fotfästet. Så här är idrott...

Den här eftermiddagen på Rocklunda var västeråsarna hetare och visade upp en härlig energi och ett försvarsspel som inte ens Per Hellmyrs rådde på.

Men det var Byn som började klart bäst och VSK-målvakten, herr polisen Daniel Kjörling, räddade sitt lag kvar i matchen den första kvarten, då Byn hade fyra–fem jättechanser.

Jocke Hedqvist dubbla, Joel Edling och Magnus Olsson varsin – plus att Hans Åström felaktigt blev avblåst för offside.

– Fler chanser än så ska man inte behöva för att vinna en match, ler Ola Johansson.

Hörnmål – ovanligt för VSK

Men nu var det VSK som vann efter något så ovanligt som två hörnmål i andra halvlek: en retur som Michael Carlsson rakade i mål plus ett lågt direktskott av Anders Östling.

Ovanligt därför att VSK nästan aldrig gör några hörnmål.

Totalt har det bara blivit 17 i vinter mot 34 för Edsbyn, 25 för Hammarby och 24 för Sandviken; de tippade huvudmotståndarna.

Just nu har VSK ett klart moraliskt övertag på den trion. Bara senaste månaden har man slagit Hammarby (8–4 borta) och Edsbyn (3–2 hemma) och spelat oavgjort mot Sandviken (4–4 borta).

Snygga mål i Lidköping

VSK:s senaste seger mot Edsbyn inträffade i mars 2004 på Rocklunda, i lagens andra semifinal den vintern, och går i Hälsingland under rubriken ”Kollapsen på Rocklunda”. 9–0 den gången i en överkörning modell värre.

Senast Villa vann mot Sandviken, den inför trettonhelgen enda vinsten under 2000-talet, var för två år sedan. 6–5 den vinter som lovade en så ljus framtid innan det Villa-laget köptes sönder.

Stefan Nordén matchhjälte med två mål – eller möjligen bara ett eftersom jag också hört sägas att Mattias Jansson var sist på 3–1-bollen.

Det var i Lidköping som dagens mål gjordes, men inte heller där verkar man vara överens: om det var Martin Arvidssons 30-meterskanon i krysset till 1–0 eller Stefan Nordéns lyftning i bortre burgaveln till 2–1...

Hammarbys vändning – från 0–1 med tolv minuter kvar till 4–1 – får bajare att minnas ett fotbollsderby mot Djurgården 1973, då samma sak hände.

Det som Kalle Spjuth, Stefan Erixon, Jesper Ericsson och än en gång Stefan Erixon nu fixade på Sävstaås gjordes den gången på Råsunda av Roger Fransson (80:e och 84:e min) och Janne Sjöström (88:e och 90:e).

Historien går igen.

Två VSK-segrar på 11 matcher & två Villa-segrar på 14 matcher

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy