Alfelt: Barcelona borde sparka Frank Rijkaard

SPORTBLADET

Fan ta dig, Capello!

Du fick ett år i Real Madrid och fördärvade en hel liga.

Hade Real vunnit gårdagskvällens el clásico förutan Capellos tråksäsong? Tror inte det.

Realspelarna har inte skakat av sig organisationstjatet ännu och maler därför på som ett mycket imponerande lag. Pepe­ och Cannavaro­ dominerade­ totalt i ett stensäkert försvar. Casillas gjorde en superräddning men agerade i övrigt mest så säkert som en målvakt alltid måste göra för att han ska anses hålla världsklass. Diarra sopade rent i sin defensiva mittfältszon.

Grymt snyggt segermål

Real imponerade hur mycket som helst, men hur illa är det inte när utomjordingar blir mänskliga? Att när man vinner så vinner man på organisation i stället för som följd av glansen av världens största, dyraste och ibland mest överskattade offensiva stjärnor?

Risken är nu uppenbar att världens mest underhållande fotbollsliga börjar prata som Bob Houghton gjorde på 1970-talet:

”Vad är rolig fotboll?

Vinnande fotboll!”

Julio Baptistas segermål var grymt snyggt. Väggspel på volley med van Nistelrooy och så upp i bortre krysset. Några sekunders briljans, ett enda mål, tre poäng – that’s my kind of football, sa Capello med engelskparlören i hand framför tv-apparaten.

Jag vill ha så mycket mer av spanska ligan. För mig har den sen mitten av 1990-talet symboliserat allt som är positivt med fotboll. Fart, teknik, lekfullhet – att vinna med stil.

Barcelona försöker fortfarande spela den sortens fotboll men räckte inte till. Utan Messi hade man behövt en spelare med Henke Larssons förmåga att direktspela fram farten i anfallsspelet. Nu blev det start-stopp, stampa på boll och hoppas på att Ronaldinhos geni plötsligt skulle återvända.

Ronaldinho går en match mot sin egen legend just nu. Det syns varenda gång han får bollen. I varje moment hinner han tänka ”vad skulle jag gjort nu?” och blir då de där få avgörande sekunderna för sen i sina aktioner. Dribblingen blir inte lika självklar som tidigare. Rycket tvekande.

Casha in en enorm summa euro

Fortfarande är brassestjärnan naturligtvis en alldeles fantastisk fotbollsspelare. Ingen kan på allvar påstå annat än att han var en spelare av hög internationell klass mot Real Madrid i går. Men eftersom han jämförs med sig själv förväntas magi på gränsen till det omöjliga för att han ska anses bra.

För Barcelona finns det förmodligen bara två möjligheter. Antingen säljer man Ronaldinho och cashar in en enorm summa euro från Milan eller Chelsea.

Eller så kickar man Frank Rijkaard.

Jag hade gjort det senare. Rijkaard har kört fast och har väldigt starka viljor mot sig numera. Barcelona behöver en nytändning internt i truppen. Rijkaard kan inte ge det längre.

Hoppas bara att Barça inte letar upp en ny Capello. Är man mer än en klubb räcker inte ett vinnande spel.