Redbergslid i kris - tigger av stjärnorna

SPORTBLADET

"Det skulle inte göra ont på någon av dem"

GÖTEBORG

Redbergslid är i djup ekonomisk kris och ber nu sina storstjärnor om hjälp - utan framgång.

- Vi har bett dem att gå in med 100 000 kronor var i ett borgenslån. Det skulle inte göra ont på någon av dem, säger Göran Haby i valberedningen.

Foto: RIKLEGENDAR Magnus Wislander är den enda av de "gamla" storstjärnorna som har gått in med pengar i den krisdrabbade handbollsklubben.

Den stora satsningen på Europa i slutet av 1990- och början av 2000-talet blev en sportslig succé, men en ekonomisk katastrof.

RIK står i dag på ruinens brant, och senast på måndag kväll måste 2,5 miljoner kronor kommit in. 7-800 000 kronor hoppades Göran Haby få in från spelare som Stefan Lövgren, Ljubomir Vranjes, spelare som via RIK blivit välbetalda utlandsproffs.

Negativt svar

- Utan Redbergslid hade de inte varit där de är i dag. I dag är de flesta av dem ekonomiskt oberoende, så vi hoppades att de skulle kunna gå in med ett borgenslån på 100 000 kronor per person, säger Haby.

Men svaret blev negativt.

- När vi frågade runt blev det nej överallt. Bara Magnus Wislander har gått in med pengar.

- Vi pratade fram och tillbaka, och spelarna var villiga att lägga en del pengar, men det var en så pinsamt låg summa. Vi pratar om 15-20 000 kronor per person.

150 000 kronor sammanlagt, hade det inte varit läge att ta dem pengarna åtminstone?

- Det kan man ju tycka, men lite stolthet och ryggrad har vi ju ändå. Skulle det saknas 150 000 kronor på måndag kväll så kör vi ändå vidare. Det känns lite bittert när de inte vill ge mer tillbaka till den klubb som hjälpt fram dem, fortsätter Haby.

Mycket oklarheter

Ljubomir Vranjes gillar inte sättet Haby lägger fram saken på.

- Jag vill självklart gärna hjälpa till, men det måste ju finnas någon säkerhet. Vi är inga NHL-spelare eller stjärnspelare i fotboll. 100 000 kronor är mycket pengar för mig.

Redbergslid tycker att ni borde ge något tillbaka för allt klubben gett er?

- Självklart vill jag ställa upp. Men det är väl att ta i att säga att vi har utbildat er, nu är det dags att ge tillbaka? Jag har gett min kropp till Redbergslid i tio år, hur mycket är det värt?

Vad är du beredd att göra?

- Det är ju rätt osäkert för oss, men tydligen ska det finnas vissa saker man kan göra för att se till att vi får tillbaka pengarna. Men de måste ju anstränga sig lite, RIK har inte ens hört av sig till mig. De har gått genom en spelare. Ska jag låna ut 100 000 kronor så kunde de ju åtminstone ringa direkt till mig... Just nu är det för mycket oklarheter för att det ska vara aktuellt.

Fakta

Henrik Lundgren

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll