Världsrekord av Max Flukt

SPORTBLADET

”Det här var verkligen skönt”

Foto: Fick Solvalla att koka. Max Flukt utklassade allt motstånd när han vann Harper Hanovers lopp på världsrekordtiden 1.13,8/3 160 meter.

En liten amatörtränare från Småland fick Solvalla att koka på lördagen.

När Kent Knutsson körde i mål som vinnare med Max Flukt i Harper Hanovers lopp jublade de 20000 åskådarna.

Max Flukt utklassade motståndet och vann på världsrekordtiden 1.13,8/3160 m.

Det skulle bli en match mot Spring Ray i Solvallas klassiska långlopp.

Det blev en utklassningsseger av Max Flukt på världsrekordtid, tiondelen snabbare än franske Flambeau des Pins som satte sitt rekord på Solvalla 2003.

– Yes, då har vi världsrekordet också, jublade Kent Knutsson i vinnarcirkeln.

Men det var inte rekordet Knutsson var ute efter.

Det viktigaste var att vinna Harper Hanovers för andra året i rad.

– Det har varit hård press på mig de senaste veckorna och det här var verkligen skönt. När jag gör mina tabbar i loppen så rättar Max till det och jag är i stort sett bara en passagerare som följer med bakom.

Orutinerad

Max Flukt är unik på flera sätt. Inför lördagens lopp hade sjuåringen bara startat elva gånger och tagit tio segrar. Han mötte nu hästar som gjort 50-60 starter men trots orutinen var han ensam på banan.

Dessutom hade inte Max Flukt startat sedan augusti i fjol. Han hade bara gått ett kvallopp med då gick det undan. På Åby travade han 1.13,3, vilket är en tangering av det svenska rekordet.

– Jag ville ge honom en riktig genomkörare inför Harpers och han gjorde det utan problem och jag var optimistisk inför dagens start. Men starten var ett problem och jag var lite nervös, men det gick ju bra även om ett par hästar galopperade framför och det var lite tight, berättar Kent Knutsson.

Knutsson prickade starten perfekt och kunde glida till ledningen redan på första långsidan från sitt tillägg.

– Då kändes det skönt, säger han.

Dubbelseger

I sista kurvan pressade Joel James utvändigt men Knutsson var lugn. Han valde att rycka undan i sista sväng och kunde till sin glädje se sin andra häst i loppet, Bat Boy/Per Nordström, haka på till andraplatsen.

– Såg du efter mål? Då ville Max fortsätta ett varv till, säger Knutsson och skrattar. Han är otrolig.

Segern gav 500000 kronor och Max Flukt har nu tjänat 1,7 miljoner kronor. Nästa start blir troligen det finska storloppet Kymi Grand Prix i Kouvola den 17 juni.

Men redan nu har Kent Knutsson planer på Elitloppet nästa år.

– Vi fick en inbjudan i år men det var för tidigt. Men nästa år ska jag göra allt för att försöka ha Max i toppform för Elitloppet. Med mig eller någon annan kusk.

TT