Dopningrazzia i OS-byn i natt

SPORTBLADET

Hoffman och Botvinow finns inte med i dagens stafett

Sent i natt utförde italienska myndigheter en dopningrazzia i OS-byn.

Efter ett tips genomsöktes det österrikiska längd– och skidskytte landslagets rum på jakt efter doping.

På söndagen kom beskedet att stjärnorna Christian Hoffman och Michail Botvinow finns inte med i Österrikes lag i längdstafetten, som startar 10.00.

Foto: REuters
Österrikiska skidskyttarnas rum genomsöktes.

Marken gungar under Österrikes skidåkare och skidskyttar.

Italiensk polis genomförde i lördags kväll en räd efter starka dopningsmisstankar mot österrikarna.

På söndagen saknades de två främsta skidåkarna när stafetten kördes i OS.

Huvudpersonen i hela dramat heter Walter Mayer och är dopningsavstängd i tio år.

Mayer var sportchef för Österrikes längdåkare och skidskyttar fram till och med OS i Salt Lake City 2002. Då hittades material för bloddopning i det österrikiska lägret.

När dopningskontrollanter från antidopningsbyrån Wada inför OS i Turin åkte till Österrike för att genomföra tester kunde de inte hitta några aktiva, däremot fann de utrustning för bloddopning som kunde kopplas till Mayer. Dessutom fick de reda på att Mayer var med laget i Italien, skriver nyhetsbyrån AP.

– Vi blev oroliga över att något kanske var på gång i Italien, säger Wadachefen Dick Pound till AP.

Räd i lördags kväll

Efter tips till IOK utförde italiensk polis en dopningsräd hos österrikarna på lördagskvällen. Klockan 19 marscherade italiensk polis in i skidåkarnas förläggning i Pragelato och i skidskyttarnas i San Sicario. Razzian pågick i tre timmar och de aktiva och ledarna fick stanna på sina rum och förbjöds att använda sina telefoner.

Utredarna genomsökte också lagens bilar. Därefter forslades de aktiva, sex skidskyttar och nio längdåkare, till Sestriere för dopningstester.

Enligt nyhetsbyrån AFP tros inga förbjudna substanser ha hittats under räden. Analyserna från dopningsproven kunde vara klara så snabbt som senare på söndagen.

– Vi känner oss som tjuvar eller förbrytare, sade Martin Tauber, en av åkarna i stafetten.

Protesterade

Österrikes olympiska kommitté protesterade till IOK över tidpunkten för razzian, kvällen före skidstafetten. Österrike ställde upp i söndagens stafett men kom till start utan stjärnorna Christian Hoffmann och Michail Botvinov som tog guld och silver på 30 km vid OS i Salt Lake sedan tyskspanjoren Johann Mühlegg diskats för dopning.

Enligt norska nyhetsbyrån NTB var det dock klart sedan tidigare att de två inte skulle köra stafetten.

Österrikarna bekräftade också att Walter Mayer hade hälsat på åkarna i Italien, men att han var där som privatperson.

– Mayer är här som åskådare och han hälsade på pojkarna. Naturligtvis pratade de om tävlingarna och kanske gav han dem några råd. Som tränare har han väl inte bara pratat om vädret, sade Erich Wagner, talesman för det österrikiska skidförbundet, till Reuters.

Mayer avstängdes först på livstid efter avslöjandet i Salt Lake City men straffet omvandlades sedan till tio års avstängning. Även Mayers son Marc samt Achim Walcher diskades från OS där de hade kommit långt ned i resultatlistorna.

Marcus Leifby, sportbladet.se ([email protected]), TT