Jonas Björkman förlängde sin segersvit

SPORTBLADET

Till kvartsfinal efter 2-0 över Mario Ancic

Stockholm

Jonas Björkman har aldrig vunnit fler matcher i följd. Seger nummer åtta kom mot kroaten Mario Ancic, rankad 17:e i världen.

- Det är en rätt härlig känsla när det fungerar så bra, sade den 33-årige tennisveteranen efter att ha säkrat kvartsfinalplatsen i Stockholm Open via 7-5, 7-6 (9-7).

Ancic är tolv år yngre och 13 centimeter längre, men Björkman var ändå både snabbare och starkare. Svensken är i en sådan form att det inte spelar någon roll vem som befinner sig på andra sidan nätet.

Han bröt när han behövde och vann första set med 7-5, och skulle serva hem matchen vid ställningen 5-4.

- Det hade varit felfri tennis om jag servat hem matchen till 6-4 i andra set, summerade svensken.

Men Björkman släppte in kroaten i matchen, missade tre matchbollar och hade setbollar mot sig i tiebreak.

- Jag blev smått förbannad att jag inte tog chansen, för det hade varit helt perfekt fram till dess. Och när man förlorar matchbollarna så vet man ju att man inte får hur många chanser som helst.

Björkman fick dock en fjärde chans - och tog den i och med att Ancic slog i nät. Björkman kunde jubla i kapp med publiken i Kungliga Tennishallen.

Fin skalp

Ancic, nummer 17 i världen, var en av de stora hjältarna när Kroatien tog sig till final i Davis Cup och en av de bättre spelare som Björkman slagit de senaste åren.

- Jag slog Andy Roddick i januari 2003, så det var ett tag sedan jag tog en sådan här skalp...men förresten, jag slog ju Mariano Puerto i förra veckan - så det här är ju vardagsmat numera, sade Björkman med ett leende.

Gamlingen som behövde ett frikort för att få spela i Stockholm Open är nu i kvartsfinal, och inne i ett sällan skådat segerstim. Med Davis Cup-matchen mot Indien har Björkman radat upp åtta singelsegrar i följd. Det har han bara gjort en gång tidigare i ATP-sammanhang, i början av succéåret 1997 då Björkman vann Stockholm Open och var fyra på världsrankingen.

Bra tips

Dubbelettan Björkman är just nu på plats 66 på världsrankingen i singel - men är äntligen på väg uppåt igen. Under de åtta segrarna har 33-åringen vunnit 17 raka set. Den senaste som slog Björkman var Thomas Johansson, och det var också kompisen som kom med tipsen som gjort Björkman oövervinnerlig.

- Thomas sade till mig att jag flyttade de främre foten för tidigt, jag rörde mig för mycket i själv slaget. Och ett par tips kan vara värdefulla ibland. Sedan dess har jag spelat kanon, nu känner jag en trygghet i min forehand som jag aldrig någonsin känt tidigare.

Svensken ställs nu mot Olivier Rochus i fredagens kvartsfinal. Kanske kommer rekordseger nummer nio då?

- Jag förlorade mot honom sist, men förhoppningsvis tar jag revansch mot honom också, precis som jag fick mot Ancic. Men för att slå Rochus måste jag fortsätta spela sådan här tennis.

- Det blir banan, sportdryck och en riktigt bra massage - för jag kommer att få springa riktigt mycket. Rochus tar bollen tidigt och spelar med en härlig känsla. Det är en av de spelarna jag tittar mest på när jag själv inte spelar. Han spelar väldigt underhållande tennis, sade Björkman.

Lars Markusson/TT