Thomas Johansson vann svenskmötet

SPORTBLADET

Men unge Eleskovic pressade Johansson

Stockholm

Sveriges bästa spelare mot svensk tennis framtid.

Det slutade med seger för Thomas Johansson - till slut.

- Jag gav honom några tips i samband med att vi tränade, det ångrar jag i dag, sade Johansson efter vinsten i första omgången av Stockholm Open mot Ervin Eleskovic.

Att Thomas Johansson skulle gå vidare sågs som en självklarhet, däremot inte att det skulle bli så tufft.

Han, 30 år gammal, rankad 14:e i världen och dessutom regerande Stockholm Open-mästare mot Ervin Eleskovic, 18 år gammal, 694:a på rankingen och med blott två matcher på ATP-touren i karriären, det tog två tuffa set innan rutinen fällde avgörandet, 7-6 (7-4) 7-6 (7-4).

Men den lilla klicken åskådare som faktiskt kommit till Kungliga tennishallen fick se att svensk tennis har ett framtidsnamn även bakom sådana som Robin Söderling och Joachim Johansson.

- Det är väl inte många 18-åringar som servar så hårt som Ervin. Men jag är inte bara imponerad av hur han servade utan även hur han varierade sitt spel och väntade in lägen. Han gjorde det mesta rätt i dag utom i tiebreaken, säger Johansson.

Två tiebreak

För båda seten gick till tiebreak. Det var där orutinen kom fram i tre dubbelfel, ett i det första set och två i det andra som betydde 6-4-ledning för Johansson.

- Jag tycker ändå att jag spelade riktigt bra, det var nog min bästa match i karriären, sammanfattade Eleskovic själv.

Han har länge haft ordet framtidshopp stämplat över sig och för två år sedan kom skåningen med i tennisförbundets ungdomssatsning. I början av året stängdes han dock av från teamet efter att gått emot bland annat Mats Wilander och Joakim Nyströms upplägg och valt en turnering i Förenade Arabemiraten i stället för juniorupplagan av Australian Open.

Har mognat

Konflikten har nu lösts och Joakim Nyström har följt honom under bland annat Båstad i somras, lag-EM och nu Stockholm Open.

- Han har mognat mycket. Tidigare trodde han att han var tvungen att slå så jävla hårt hela tiden. Under träningen har han också tappat den där respekten för de andra spelarna, att det inte är så långt bort.

- De två gångerna jag tidigare spelat på ATP-touren (Stockholm Open och Båstad förra året) så var jag inte mogen för det. Det blev för stort. Det är skönt att vara med i Team Catella och ha Jocke som tränare. Han har ju varit med själv och vet vad det handlar om, säger Eleskovic själv.

För Eleskovic väntar nu en Challenger-turnering i Danmark nästa vecka som han fått wild card till. För Johansson väntar amerikanen Vincent Spadea redan på onsdagen i andra omgången av Stockholm Open.

Däremot är det slutspelat för Thomas Enqvist. Sent på tisdagskvällen förlorade han i två raka set, 4-6, 3-6 mot tysken Rainer Schüttler. Då hade Enqvist gått upp till 4-0-ledning innan det brakade i hop totalt. Enqvist tappade sex raka game och förlorade första set. I andra set lyckades han inte hålla sin serve en enda gång, vilket till slut gav tysk seger.

Tobias Österberg/TT