19:e lektionen: Höjningsknepet som ger dig gratiskorten

Foto: Du höjde före floppen, och två andra spelare gick med. Nu har floppen kommit på bordet. Spelaren på stol 7 (”lilla mörken”) öppningsbetar, spelaren på stol 3 synar, och nu är det din tur. Vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned.
SPORTBLADET

I den fjortonde lektionen radade jag upp fyra huvudskäl till varför du ska höja i poker. Nu ska jag ta upp ett femte: för att få gratiskort.

Två kort som du många gånger vill få en gratistitt på är det fjärde och det femte kortet på bordet i hold’em, ”the turn” respektive ”the river,” när insatserna som regel fördubblas om du spelar limit. Och vill du ordna den där gratistitten, så förbereder du lämpligen den detaljen efter floppen, under den andra satsningsrundan.

Här är ett exempel på hur det går till. Du sitter i ett parti 100–200 kronor limit på Casino Cosmopol, med A–10 på handen. Nu kommer floppen på bordet, med K–10–6. Det är fyra spelare kvar i potten, och du talar sist. A öppningsbetar, B och C går med, och nu är det din tur att tala.

Vad gör du, med mellanparet och högsta möjliga sidokort? Du höjer. Det brukar ha effekten att två av de andra, eller alla tre, går med.

Sedan kommer fjärde kortet på bordet; räkna nu med att de övriga oftast av respekt kommer att checka fram till dig, varpå du kan välja på att också checka, eller beta.

Om du checkar, läggs det femte kortet upp. Du har nu fått se detta ”gratis” – eller strikt räknat billigare, genom att du höjde från 100 till 200 kronor efter floppen. Det sannolika alternativet om du bara hade synat på 100 kronor efter floppen hade varit att någon annan betat 200 kronor efter fjärde kortet, så att det hade kostat dig 100 (efter floppen) + 200 (efter fjärde) = 300 kronor att få se även det femte kortet. Men nu kom du undan med 200 kr (syn och höjning) efter floppen, en inbesparing på 100 kr. Och förbättras din hand som du hoppades, så är det dags att beta hårt!

Detta höjningsknep, för att få se på fjärde och femte kortet ”gratis,” är ett klassiskt trick i hold’em när du har en draghand och vill förbättra den billigt, eller när du har ett svagt par och hoppas på förbättring, som ovan när du har A-10 och får mellanparet.

Lär dig alltså använda det. Och glöm inte den bonuseffekt som du ibland kan uppnå med din höjning: att de andra lägger sig och ger dig potten direkt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker