De tackade nej till 110 miljoner

SPORTBLADET

...och nu vill bröderna Jönsson dela med sig av VM-bonusen

1 av 2 | Foto: MATS STRAND
Pengar inte allt Bröderna Jörgen och Kenny Jönsson tänker på sina lagkamrater. De vill dela med sig av en eventuell VM-bonus även till dem som varit utanför truppen. "De har gjort ett jättejobb och stöttat oss som spelat", säger Kenny Jönsson och får medhåll av storebror Jörgen.

RIGA

Giriga – nej.

Generösa – ja.

Bröderna Jörgen och Kenny Jönsson har tackat nej till runt 110 miljoner kronor i NHL samtidigt som de nu vill dela med sig av VM-bonusen till de spelare som blivit hemskickade från VM.

– Pengar är inte allt, säger Kenny Jönsson.

Tre Kronor är klart för VM-semifinal.

Och spel om medaljer.

Och nära bonus från Ishockeyförbundet för framgångar i VM.

Guld ger 115 000 kronor per spelare på Tre Kronors roster. Silver 60 000 kronor per spelare och brons 25 000 kronor per spelare. En fjärdeplats ger ingenting.

"Gör inget"

- Vi delar ut pengarna inom två veckor efter att VM slutat. Och det är upp till spelarrådet att avgöra hur bonusen ska fördelas. Vill de fördela pengarna på fler spelare gör det inte oss någonting, säger Michael Englund, generalsekreterare på Svenska ishockeyförbundet.

I Tre Kronors trupp till VM 2006 har flera spelare ingått som inte blivit anmälda till den officiella spelartruppen. Stefan Pettersson och Christian Berglund fick åka hem redan efter första VM-dagen. Fredrik Warg åkte hem när Michael Nylander kom och Johnny Oduya tog flyget hem i måndags.

Lojala lagkamrater

De skulle egentligen alltså inte få någon bonus, om det nu blir någon sådan.

Men bröderna Jönsson är generösa och mycket lojala lagkamrater samt ledare.

- Har vi en möjlighet att hjälpa dem ska vi givetvis göra det. De spelare som varit utanför truppen har gjort ett jättejobb och stöttat oss som spelat, säger Kenny Jönsson.

Storebror Jörgen håller med lillebror.

- Ja, det är inte roligt att inte vara anmäld till turneringen och bara gå och dra när vi andra spelar. Jag vet hur det är att inte vara med i laget och det är jobbigt. De har skött sig jättebra, säger Jörgen Jönsson.

Bröderna Jönsson har tidigare visat att pengar inte är det viktigaste för dem.

Valde bort pengarna

1999-2000 spelade Jörgen Jönsson i NHL, men valde att åka hem redan efter ett år. Han erbjöds en lön på tio miljoner kronor per år i NHL. Men valde bort pengarna för att satsa på Färjestad och familjen i Värmland i stället.

Kenny Jönsson har tackat nej till intressen i NHL som kunde gett kontrakt värt 30 miljoner kronor nästa säsong. Kenny blir kvar i Rögle i allsvenskan, för tredje säsongen i rad.

Hade Kenny och Jörgen fortsatt i NHL hade deras bankkonton fyllts på med 110 miljoner ungefär.

- Pengar är inte allt. Det viktigaste är att familjen har det bra, säger Kenny Jönsson.

Så mycket har bröderna Jönsson tackat nej till: