Wennmans veckolista

SPORTBLADET

Sportbladets Peter WENNMAN listar de som förtjänar det

1 Börje Salming

Med anledning av Peter Forsbergs plågsamma fotoperation­er gjordes det i förra veckan en enkät bland kända idrottsmän som lagt av. En av frågorna löd: lider du idag av några sviter av ditt idrottande? Patrik Sjöberg svarade: hur lång tid orkar du lyssna? Sen följde en lång harang om vilka fruktansvärda skador denne kedjerökande höjdhopparplayboy tvingats leva med, hur totalt utsliten hans kropp var. Samma fråga gick till Börje Salming. Mannen som fått nästan vartenda ben i kropp­en brutet, som fått ansiktet uppskuret, som nästan blivit blind två gånger, som fått tänderna utslagna och näsan knäckt, som spearats, slashats, crosscheckats och kämpat som ett djur i NHL i nästan 20 år...hur sliten var då HANS kropp?

– Nä, ingen fara, jag mår fint, sa Börje.

Det är olika virke i olika karlar.

2 Matchen i Paris

Sällan har det väl varit så stort intresse kring en final i Champions League. Men så kan det också bli en alldeles enastående fotbollsfest i kväll. Barcelona med Ronaldinho mot Arsenal med Henry...wow! Det skulle förresten inte förvåna om Fredrik Ljungberg gör mål, jag har det på känn.

3 Snälle Floyd

Vill minnas att jag som barn såg en svartvit matinéfilm som hette ”Svenske Floyd” (med Carl-Gustaf Lindstedt och Arne Källerud). Många år senare stod Floyd Patterson livs levande framför mig på Aftonbladets gamla redaktion i Klara. Han var väldigt mycket mindre än vad jag hade trott. Men lika snäll och trevlig som ryktet sa. Nu är han död, och jag säger som Ingo: Det var tråkigt att höra.

4 ”Jag tycker ju om öl”

Sa Ralf Edström efter fyllerikörningen härom morgonen. Jaa, vem gör inte det? Men konsekvenserna kan bli tråkiga nu, både för Ralf och oss radiolyssnare.

5 Steven Gerrard

Hjälp...brrr...Liverpools Captain Fantastic visade ruggig form i FA-cupfinalen mot West Ham. Jag har knappt sett nåt värre. Mannen har det kliniskt renaste och hårdaste vristskottet i världsfotbollen i dag. Och honom ska vi försöka stoppa i VM...det blir inte lätt.

6 Tre Kronor

Som vanligt trissas intresset upp nu när det är dags för kvartsfinal. Och som vanligt har vissa experter dömt ut Tre Kronor som chanslöst efter en förlust i nån betydelselös match på vägen. Tänk att somliga aldrig lär sig.

7 Johan Edfors

Vann British Masters i golf i helgen och fick uppemot fyra miljoner för besväret. Skön kille. Ni som tror att alla manliga golfare är plufsiga gubbar med ölmage och säckiga brallor kan ju spana in den här snobben.

8 Michael Ballack

Lämnar Bayern München och går till Chelsea. Lönen: 1,8 miljoner kronor – i veckan. Det skulle inte ens jag kunna göra av med.

9 Systrarna Kallur

Ingen särskild anledning, egentligen – mer än att Sanna och Jenny är Sveriges naturligaste, gladaste och trevligaste idrottsstjärnor. De borde vara

med på den här listan varje vecka.

10 Juventus

Maffia-Moggi och hans anhang står med brallorna nere. Plötsligt börjar man förstå varför fjärdedomaren alltid la till fem, sex minuter när Juventus var illa ute – trots att det inte var­it några spelavbrott. Och vissa straffsparkar i slutsekunderna framstår också som begripligare.

För övrigt...

Varje gång jag skriver namnet på Englands näste förbundskapten, Steve McClaren, så ändras det av nån redigerare till McLaren. Som är ett bilmärke. Så jag försöker envist vidare: Steve McLaren.

Tv-profilen Patrick Ekwall har författat snälla ord om mig på sin blogg. Det tackar man för. Men vad menar han när han skriv­er att jag ”har problem med brudarna”? Är det inte först när man har för många på en gång som det kör ihop sig, Patrick?

Gårdagens tv-reportage om polisbrutalitet i ”Uppdrag granskning” var så uppskakande och vidrigt att jag mådde illa. Fantastisk, avslöjande journalistik om dessa satans småpåvar som ljuger och håller varandra om ryggen.

Veckans spaning:

En njutning att åka tåg genom Sverige i

vitsippornas tid. Det är så vackert... Ända tills man måste byta i Flemingsbergs betong­helvete. Det kan vara den fulaste, mest dep­rimerande platsen i landet.

Peter Wennman