Friidrott

Gatlin fast för dopning

SPORTBLADET

Riskerar livstids avstängning

VM- och OS-mästaren på 100 meter, Justin Gatlin, berättade under lördagen att han testats positiv efter ett lopp i Kansas City i april.

Även det så kallade b-provet gav samma resultat.

Nu riskerar han livstids avstängning.

FAST Justin Gatlin är både OS- och VM-mästare. Nu avslöjas att han testades positiv för dopning i våras.
FAST Justin Gatlin är både OS- och VM-mästare. Nu avslöjas att han testades positiv för dopning i våras.

”Jag har blivit informerad av det amerikanska Anti-dopningsbyrån att jag testat positivt för ”testosteron eller dess föregångare”, sade Gatlin i ett uttalande.

”Men jag kan inte anklagas för de resultaten, då jag aldrig medvetet tagit några otillåtna medel eller bett någon annan att ge mig några medel”.

ADHD-medicin

Justin Gatlin har tidigare fastnat i dopningskontroller. 2001 testade han positivt för amfetamin vid juniormästerskapen i USA och var avstängd i två år. Det visade sig dock vara hans ADHD-medicin som gav utslag. Gatlin tilläts tävla igen, men det internationella friidrottsförbundet, IAAF, gjorde mycket klart att en ny förseelse skulle leda till livstids avstängning.

Vill inte svika fansen

Enligt Justin Gatlin ledde domen till att han blev ännu mer mån om att inte komma i kontakt med några otillåtna substanser.

"Sedan det positiva testet vid Tennessee-universitetet har jag har jag ägnat mig åt att berätta om farorna med droger, och jag skulle aldrig göra något som skulle göra mina fans besvikna", säger Gatlin.

"Omfattande konsekvenser"

Det amerikanska friidrottsförbundets ordförande, Craig Masback, kommenterade sent på söndagskvällen Gatlins uttalande.

"Det här fallet visar att inom friidrott och i olympiska sporter så spelar det ingen roll vem du är. Om du testas positiv för ett förbjudet ämne så kommer du få känna på omfattande konsekvenser. Vi hoppas att Justin inte begått ett dopningsbrott, men vi avvaktar den fullständiga domen", säger Masback.

Inget mästarmöte

Justin Gatlin delar världsrekordet på 9,77 med Asafa Powell och satte den tiden den 12 maj i år i Doha. Det har varit tal under sommaren om ett mästarmöte mellan dem båda, men det har blivit mindre troligt allteftersom månaderna gått, eftersom Gatlin dragits med en skada och inte kunnat träna ordentligt. Dagens besked lär inte öka chanserna.

Mats Wennerholm efter Gatlins världsrekord i maj:

Daniel Wiklander, TT

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Friidrott

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott