”Öppnar dörren till en ny värld”

SPORTBLADET

Idrottspsykologen hyllar hjältarna: "De har visat alla andra att det går"

De dubbla sprintgulden ökar chansen för fler svenska OS-bragder.

Enligt idrottspsykologen Åke Fjellström kan gårdagens framgångar bli guld värda för Anja Pärson och de andra.

- Det är som att öppna dörren till en ny värld, en värld som heter framgång, säger han.

Åke Fjellström, idrottspsykolog.

Den tolvåriga svenska OS-guldtorkan bröts med dunder och brak när både damerna och herrarna vann sina sprintstafetter.

Åke Fjellström, framgångsrik idrottspsykolog som tidigare jobbat med bland annat Pernilla Wiberg, säger att resten av den svenska OS-truppen kan få en rejäl skjuts av skidåkarnas framgångar.

"Barriärbrytande"

- Det här är precis vad man kunde önska sig. De har visat alla andra att det går, att det är möjligt. Man brukar tala om barriärbrytande händelser. Att man klarar gränser som är särskilt svåra. I damernas höjdhopp var till exempel två meter en sådan gräns. Men när väl en klarade följde många efter. Ett svenskt OS-guld är en sådan gräns. Det här är som att öppna dörren till en ny värld, en värld som heter framgång, säger Åke Fjellström.

Positiv energi

Hur förklarar du det?

- Det här får de andra svenskarna att fyllas av positiv energi. Det finns någonting som heter kollektivt självförtroende. En framgång gör att självförtroendet sprider sig. Man kan dra en parallell till näringslivet. Om ett företag har bra samarbete mellan sina avdelningar, och en av avdelningarna blir väldigt framgångsrik kommer en symboleffekt. De andra avdelningarna lyfter sig också.

Minskar pressen

Hur är det med pressen på de andra deltagarna, vad betyder det här för till exempel Anja Pärson?

-Pressen minskar naturligtvis. Det här underlättar definitivt för Anja. Nu kan hon fokusera på det som är viktigt, att genomföra sina åk på ett så bra sätt som möjligt. Hon slipper automatiskt pressen.

-Tänk om de båda sprintparen hade kommit fyra i stället? Vad skulle Aftonbladet och de andra tidningarna ägna alla sina sidor åt? Jo, Anja så klart.

"Suck av lättnad"

Enligt idrottspsykologen Åke Fjellström tjänar inte alla svenskar på sprintgulden.

De som får svårare att prestera: guldmedaljörerna själva.

- Framgången blir svårast att upprepa för dem som vunnit. Det här minskar till exempel Björn Linds favoritskap i fortsättningen. Även om han naturligtvis har sin förmåga kvar är det naturligt att han drar en suck av lättnad. Det ger inte de bästa förutsättningarna, säger Fjellström.

David Tanentsapf