Alla blickar riktade mot Damkronorna

SPORTBLADET

”Största storyn inom damhockey någonsin”

TURIN

Den svenska superskrällen i semifinalen av damhockeyn mot USA har gett eko. Dagens träning - den sista inför finalen - följdes av allt ifrån den svenska presskåren till arabisk tv och radio.

­ Det här är den största storyn inom damhockey någonsin, säger Vicky Hall från nyhetsbyrån Canwest.

Foto: Rickard Westman
I väntan på Kim På söndagen tränade Damkronorna för sista gången inför finalen mot Kanada. Medieintresset är stort efter superskrällen mot USA i semifinalen.

Pressuppbådet fick se ett svenskt lag som tränade avslut mot inlånade Stefan Liv på den ena halvan av planen och spel i power play mot Kim Martin på den andra halvan.

­ Alla har automatiskt utgått ifrån att det skulle bli Kanada-USA i final. I finalen är ännu en stormatch av Kim Martin det enda som kan stoppa Kanada, säger Vicky Hall.

Den svenska nyckelspelaren har haft känningar i ett knä tidigare i turneringen, men ger ett lugnande besked.

­ Jag känner av det lite, men det är ingen fara. Det känns bra, säger Martin.

Efter segern mot USA kallade den kanadensiska tv-kanalen CBC matchen för "den viktigaste damhockeymatch som någonsin spelats" - en analys som Vicky Hall instämmer i.

­ Tidigare har det bara handlat om två lag, Kanada och USA, och i Kanada har många fruktat att den internationella olympiska kommittén skulle stryka hockey för damer ur programmet av den anledningen. Nu kan vi slappna av, Sverige har visat att det inte är på förhand givet.

Rickard Westman