Zachrisson – en sällsynt berättare

SPORTBLADET

I fantasin förflyttar jag mig till läger­elden där tiggaren från Luossa berättar om bettlare och vägmän och underbara ting.

I verkligheten är Göran Zachrisson berättaren.

Han är den ende kvarvarande berättaren i svensk tv-sport och den ende som kan få en golfhatare som mig att följa en sändning.

Med sin stämma, så finslipad av erfarenhet, tas vi in i golfens universum genom de små detaljerna.

I går, Hollands golfhistoria på tre minuter och så den färgade spelare som i ras­åtskillnadens Sydafrika fick sitt pris tilldelat genom ett fönster.

Som bonus ges vi bevingade ­meningar som ”Holland är förresten ganska litet”. I min bok är det lika stort som Bo Hansson ”spanska domare har alltid varit dåliga”.

I tv-pengarnas värld får Liverpool av Uefa extraplats i Champions League. Hade det gällt ett lag från östra Europa hade svaret varit nej. Där finns inte så mycket tv-pengar att hämta som i England.

Jag har aldrig förstått varför det anses rätt att lägga hur mycket pengar som helst på spel, sprit och sms. Medan tv-sport ska vara gratis. Kom att tänka på det när det sedvanliga gnölet om ”nisch­kanaler ingen kan se” infann sig före Mike Tyson-matchen i Viasat Sport 3. Det är ju bara att skaffa utrustningen som krävs och betala för kanalerna.

TV4 med tillskyndare i press, särskilt Svenska Dagbladets sportredaktion, pumpar ut hur bra damfotbollen är och hur många som ser dam-EM. Själv tänker jag på några rader i Kris Kristoffersons ”Breakdown”: ”...a few stranded souls standing cold at the station, but nowhere to go but to bed and to sleep”.

Dam-EM ser jag i Eurosport. Inte bara för att Malin Swedberg är överlägsen Pontus Kåmark – det är mina katter också – utan för att då slipper jag den utväxt av Svenska fotbollförbundets propaganda­avdelning som heter TV4.

Bröndby säkrar danska<7b> ligaguldet, men i stället för annonserade veteranen Svend Gehrs hörs i Viasat Sport 2 okände Anders Cedhamre. Vågar inte låta bilden tala, men så pass kunnig att jag gärna hör honom igen.

Bäst

Sämst