Sportbladet

Zachrisson – en sällsynt berättare

Av: 

Zendry Svärdkrona

SPORTBLADET

I fantasin förflyttar jag mig till läger­elden där tiggaren från Luossa berättar om bettlare och vägmän och underbara ting.

I verkligheten är Göran Zachrisson berättaren.

Han är den ende kvarvarande berättaren i svensk tv-sport och den ende som kan få en golfhatare som mig att följa en sändning.

Med sin stämma, så finslipad av erfarenhet, tas vi in i golfens universum genom de små detaljerna.

I går, Hollands golfhistoria på tre minuter och så den färgade spelare som i ras­åtskillnadens Sydafrika fick sitt pris tilldelat genom ett fönster.

Som bonus ges vi bevingade ­meningar som ”Holland är förresten ganska litet”. I min bok är det lika stort som Bo Hansson ”spanska domare har alltid varit dåliga”.

I tv-pengarnas värld får Liverpool av Uefa extraplats i Champions League. Hade det gällt ett lag från östra Europa hade svaret varit nej. Där finns inte så mycket tv-pengar att hämta som i England.

Jag har aldrig förstått varför det anses rätt att lägga hur mycket pengar som helst på spel, sprit och sms. Medan tv-sport ska vara gratis. Kom att tänka på det när det sedvanliga gnölet om ”nisch­kanaler ingen kan se” infann sig före Mike Tyson-matchen i Viasat Sport 3. Det är ju bara att skaffa utrustningen som krävs och betala för kanalerna.

TV4 med tillskyndare i press, särskilt Svenska Dagbladets sportredaktion, pumpar ut hur bra damfotbollen är och hur många som ser dam-EM. Själv tänker jag på några rader i Kris Kristoffersons ”Breakdown”: ”...a few stranded souls standing cold at the station, but nowhere to go but to bed and to sleep”.

Dam-EM ser jag i Eurosport. Inte bara för att Malin Swedberg är överlägsen Pontus Kåmark – det är mina katter också – utan för att då slipper jag den utväxt av Svenska fotbollförbundets propaganda­avdelning som heter TV4.

Bröndby säkrar danska<7b> ligaguldet, men i stället för annonserade veteranen Svend Gehrs hörs i Viasat Sport 2 okände Anders Cedhamre. Vågar inte låta bilden tala, men så pass kunnig att jag gärna hör honom igen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Bäst

Sämst

Publisert: