Ny Dif-förlust tvingar fram nya värvningar

SPORTBLADET

Mora vann med 5-2 i Globen

Stockholm

Färska dollar från NHL kan rädda Djurgården i elitseriehockeyn.

- 3-4 miljoner kronor är på väg in. Dem vill vi använda till att förstärka laget på backsidan, säger klubbdirektören Tommy Engström till TT.

Sett till torsdagsmatchen mot Mora (2-5) är förstärkningarna nödvändiga.

I ett möte mellan två av de lag som tippats i botten av elitserien var Djurgårdens form - och kapacitet - tydlig. De sju ihopspelade poängen på elva matcher är inget resultat av oflyt. Det är resultatet av en ung, bräcklig trupp - och ett lag som inte haft råd att vara utan en av sina viktigaste spelare, lagkaptenen Kristofer Ottosson.

- Vi hoppas ju att Kristofer ska kunna komma tillbaka så fort som möjligt, säger Engström om centern och lagkaptenen som tagit en timeout på grund av att hans sambo mår dåligt.

- Att förlora honom var ju ingenting som vi hade räknat med. Det har varit tungt.

Trots Ottossons fortsatta frånvaro är det ändå främst på backsidan som Djurgården har bekymmer. I torsdagsmötet med Mora kom fyra av Dalalagets fem mål till på returer, två av målen kom i numerära överlägen för Mora - ett lag som före torsdagskvällen bara gjort två power play-mål på hela säsongen.

Efter drygt en femtedel av säsongen har Djurgården släppt in 43 mål på elva matcher, överlägset flest i elitserien.

Backbehovet är stort. Det är klubbledningen medveten om.

- Det är framför där som vi vill få in nyförvärv, säger Tommy Engström.

Som medel för eventuella värvningar har Djurgården mellan 3 och 4 miljoner kronor på ingång från NHL. Pengar som Djurgården, via Internationella ishockeyförbundets avtal med NHL, har rätt till för Staffan Kronwall (Toronto), Robert Nilsson (NY Islanders) och Daniel Fernholm (Pittsburgh).

- Det här är pengar som vi inte hade budgeterat med, så de kan vi använda hur vi vill. När pengarna kommer spelar egentligen ingen roll, säger Engström.

Problemet är bara att Djurgården måste vänta i ytterligare sju matcher innan förstärkningarna kan köpas in. Nästa transferfönster öppnar den 7 november.

Inte ens så dags är lösningen självklar. Spelarmarknaden är tömd och dammsugen.

- Det finns ju inte så många bra backar tillgängliga, konstaterar Engström.

- Men vi ska göra vad vi kan för att hitta någon.

För Mora är läget än så länge inte lika akut som för stockholmarna.

I 5-2-segern mot Globen visade Dalalaget vilja, moral och intensitet - och tog sin första bortaseger för säsongen.

- Sett över 60 minuter så var vi hetare än Djurgården, säger Mikael Simons, som stod för Moras viktiga 1-3-mål i slutet av första perioden.

- Vi var aggressiva och tog till vara på våra chanser. Och så var vi väldigt starka defensivt.

Jakob Sillén/TT