”Kvinnor får beröm även om de är dåliga”

SPORTBLADET

Claes Runheim till attack mot kvinnliga sportjournalister

1 av 3 | Foto: Viasats studioankare Claes Runheim går till frän attack mot landets kvinnliga sportjournalister. "Folk får gärna bli upprörda, det här är min åsikt," säger han.

Claes Runheim går till brutal attack på den kvinnliga sportjournalistkåren.

Viasats studioankare totalsågar Svt:s Åsa Edlund och Katarina Hultling, och hävdar att kvinnliga sportjournalister inte kritiseras även när de är genomusla.

- Folk får gärna bli upprörda, det här är min åsikt och jag står för den, säger han till Sportbladet.

Det är i en krönika i tidningen Metro som Claes Runheim går till hårt angrepp på landets kvinnliga sportjournalister. Runheim säger att han skulle vilja vara kvinnlig sportjournalist i tv, eftersom det är är helt ofarligt och man får beröm hur dålig man än är.

"Det är ju inte direkt politiskt korrekt att sänka en kvinna som arbetar med sport. Hon gör ju bara sitt bästa och många tycker nog att det är duktigt att se skillnad på Anja och Carro, skriver han.

- Det är inget speciellt som ligger bakom, jag kände för att skriva om det här helt enkelt. Vissa håller säkert med, andra inte. Jag har inte för avsikt att starta ett forum för att övertyga dem som tycker annorlunda att de har fel, säger han.

I sin krönika ger sig Runheim speciellt på Svt-journalisterna Åsa Edlund och Katarina Hultling, som får exemplifiera de usla kvinnorna som aldrig får kritik. "Ni kanske kommer ihåg Åsa Edlund som fick chansen att kommentera hockey på Svt. För att göra en lång historia kort, det blev inte bra!". ("Nummer 17 har pucken, pass till nummer 11, å så bort med pucken av tjeckerna, å vi har en avvaktande offside" nej, icing är det visst" eller?)

Inget emot tjejer

Katarina Hultling åker på en ännu tyngre sågning, och Runheim hävdar att hon hade fått sparken för sina intervjuer om hon varit man.

"Hade Patrik Ekwall gjort den typen av inslag hade det varit slut i rutan för mannen i vitt".

Vad har du fått för reaktioner?

- Inte så många faktiskt. De flesta som hört av sig har varit positiva. Men det är klart, de är ju mina vänner så det kanske är därför.

Claes Runheim säger att han inte har för avsikt att döma ut alla kvinnliga sportjournalister.

- Självklart inte, och det är klart som tusan att jag inte har något emot att tjejer jobbar med sport. Men för allas bästa ska alla bedömas enligt samma kriterier, det är givet.

Vad tycker Viasat om det här?

- Jag antar att jag får tycka vad jag vill.

David Tanentsapf