Ger Runheim igen för gammal ost?

SPORTBLADET

Lasse Anrell: Jag kommer ihåg ”Åkeson”

Kan man skriva så här:

- Claes är väldigt styrd av sin kvinna. Jag tror att det här handlar väldigt mycket om hennes åsikter...

Klart man kan. Det är dessutom alldeles sant. En Claes närstående person sa faktiskt så.

Lite kul är det ju.

Eller som min väninna Gertrud Stein skulle sagt:

Bakom varje framgångsrik kvinnohatare står det en stark kvinna...

Men låt oss nyansera bilden en smula. Claes formerly known as Åkeson sågade ju egentligen inte kvinnliga sportjournalister som grupp.

Snarare tvärtom.

Jag tror det var tv-kritikerna han var ute efter när han stack ut sin välformade haka.

Hans poäng var - om man inte läser med de vanliga mediala skyddsglasögon som vi tar på oss så fort vi är för lata för att titta ordentligt - att tv-kritikerna aldrig sågar kvinnliga sportjournalister i tv. Tv-kritikerna suger alltså. De gör inte sitt jobb.

Kanske en smula bitter

Har han rätt?

Startar han en viktig debatt här?

Kanske. Jag vet faktiskt inte, men jag skulle gissa att han har rätt. Vi är lite mesiga mot tjejer. De är ju lite sköra. Samtidigt som det ju faktiskt borde vara väldigt tacksamt att håna allt som rör sig som valts till Sveriges Sexigaste.

Jag tror till och med Runheim valdes till det nån gång.

Kanske är det där skon klämmer. Runheim har själv varit med. Och han fick inte den där milda behandlingen. Kanske är det därför han är en smula bitter.

Jag är så gammal att jag minns "Åkeson".

Det tror det var på TV4. Åkeson hade inga större meriter men han satt där inkvoterad med sina beslöjade och stålblå 26-åriga ögon och lekte big talkshowvärd. Man kan nog säga att han fick en ganska omotiverad egen talkshow bara för att han var så himla slätstruket snygg. Det var inga konstigheter med det.

Det blev inte bra.

Tittarna gillade inte vad de såg.

Ja, de gillade sannolikt vad de såg, men de orkade nog inte lyssna på vad som sas. Det blev too much. Även om Ego Boy hade varit gäst hos Åkeson hade han fått stå tillbaka.

Hämtade sig inte på flera år

Men - och det ska sägas till Åkeson-Runheims försvar - kritikerna sågade honom. Han var så kallad man, så honom gick det att strimla likt en välformad fläskfile. Han var snygg man så honom kunde man lustmörda och lustnörda hur mycket man ville.

Åkeson hämtade sig inte på flera år. Men han reste sig till slut och kom tillbaka - som en duktig sportreporter. Där passade han. Där var han inte bara en pinuppa. Fårorna i ansiktet - eller kanske rentav kunskapen - gav honom nån sorts pondus.

När han nu kritiserar Åsa Edlund och Katarina Hultling är han ganska taskig.

Det tycker jag han ska vara.

Tittarna skoningslösa

Han har kanske rätt i att det mesas för mycket med brudarna. Deras verkstad har blivit för skyddad - i media. Men det är ju bara halva sanningen.

Tittarna skonar inte brudarna. Tvärtom.

Tittarna är korkade och sexistiska. De är Åkeson-Runheims tölpaktiga lillebröder. De mobbar tjejerna. Det vet Åkeson-Runheim.

Och internt mobbas de också.

Det är inte bara på TV4 det varit stormöten som velat focka brudarna. Själv tycker jag bara att det är just TV4 som på allvar jobbar för att ta in tjejer på sporten. Aftonbladets sportredaktion var ledande för några år sen med att rekrytera kvinnliga sportjournalister. Hos oss har det arbetet tyvärr avstannat. Det märks på journalistiken som ofta är hopplöst mansmossig, om man får vara en smula självkritisk. Det är ytterst få kvinnor på redaktionen - och på sidorna.

TV4 har hällt in tjejer. De flesta visserligen onödigt snygga men de har i alla fall varit tjejer. Några har varit sopor, de flesta bra. Ungefär som det brukar vara när man rekryterar killar. Tjejerna har som helhet gjort sändningarna bättre.

SVT har Edlund och Hultling och några till och jag vet att många tycker att Hultlings intervjuer är dåliga. Jag får många mejl om det. Jag håller inte med. Jag tycker oftast att de är mer annorlunda än dåliga. Ett försök att utveckla den sega förutsägbara sportintervjun.

Åsa Edlund gör ett habilt jobb och det var oändligt länge sen jag hörde henne säga nummer 17 om en hockeyspelare.

Däremot hörde jag en man säga det flera gånger i en sändning häromveckan. Det var Magnus Arvedson som kommenterade hockeymatchen Hammarby-AIK på Sportexpressens tv-kanal. Så män kan också vara opålästa och slarviga.

Rensa bort de usla brudarna.

Och killarna. De är betydligt fler.

Vad sa egentligen Marie Lehman som gjorde Masken så förbannad?

Tur för Ronaldo att han inte är svensk hockeyspelare.

För övrigt anser jag att vi kommer allt närmare realiserandet av en stor stark stockholmsklubb i hockey.

Lasses lista – veckans 10 hetaste svenska sportprofiler