17,40 av Christian Olsson

SPORTBLADET

”Jag kunde ha hoppat ännu längre”

Det blev inget avancemang i Europacupen den här gången heller för Sveriges friidrottsherrar.

Trots fem av tio grensegrar den andra dagen och en Christian Olsson som visar världsklass igen.

Ett mycket jämnt Belgien var först bara fyra gånger i First League, Europacupens andradivision, men hade sju andraplatser och samlade ihop 120 poäng på de 20 grenarna. Sverige var tvåa med 115. Sex grensegrar totalt räckte inte för att nå det hägrande Super League.

– Vi fick för lite betalt för våra segrar. Belgarna var för nära oss, konstaterade förbundskaptenen Thomas Engdahl när han siffersummerade på läktaren på Strahov-stadion i Prag.

Söndagens stora poängtapp kom med sjundeplatserna i diskus och 3000 m. Niklas Arrhenius stannade på 57,29 i diskus, mer än sex meter från årsbästa, och Götas hinderlöpare Per Jacobsen klockades för 8.19,69. Han har gjort 8.39 med hinder.

Världshopp

Landslagsstjärnorna höll dock hela vägen. Och Christian Olsson gav ett nytt bevis på att han är ett världsnamn igen. Han gjorde 17,09 i sitt första trestegshopp i comebacken i Karlskrona förra måndagen efter 21 månaders skadeuppehåll.

I Prag nådde han 17,40 i sitt första hopp.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det här måste sjunka in först, sade trestegsstjärnan efter uppvisningen i Prag.

– När jag stod där nere i dag var de 21 månaderna som bortblåsta.

Olsson hoppade som om ingenting hade hänt sedan han totaldominerade trestegsscenen för två, tre år sedan. Fem hoppare har hoppat längre än Olsson i år. Men det är med tävlingarna resultaten ska komma.

– Jag har ju tränat hårt och bra hela tiden. När jag trycker till ordentligt flyger jag i väg. Jag var på väg mot något bra i mitt andra hopp i dag också. Men hoppstyrkan är inte riktigt där den ska. Jag orkar inte riktigt genomföra en hel tävling fysiskt och mentalt.

Det andra hoppet blev hans sista godkända och mätte ändå 17,15. Formstarke belgiske tvåan Michael Velter var mer än halvmetern efter.

– Men jag får inte gapa efter för mycket. Jag måste ta steg för steg. I dag var jag laddad och kände att jag skulle ha kunnat hoppa ännu längre, sade Olsson.

Stavseger

Göteborgs- och Örgrytekollegan Alhaji Jeng vann stavhoppet efter en stabil insats som gav personligt uterekord. I kamp med belgaren Kevin Rans och tjecken Adam Ptacek höll sig Jeng kall, gick in först på 5,50 och säkrade segern med 5,70 i sitt första hopp. Samma höjd gav honom inne-VM-silver i år och i februari hoppade han 5,80 inomhus i Ukraina.

– Jag ska inte säga att jag är bombis på 5,50, men att jag nollade senast var nog en tillfällighet, sade Jeng som rev ur sig på 5,80 men har fyllt ut luckan efter långtidsskadade Patrik Kristiansson denna EM-sommar.

– Mina stavar blev pissmjuka så på slutet tog jag en ny och en så styv stav har jag aldrig hoppat med förut. Jag hade svårt att hitta rätt rytm.

Mattias Claesson drog upp farten på 800 meter och i täten förblev han. Mjölksyrestum vann han på 1.48,33.

Johan Wissman visar fortsatt hög jämnhet och vann 200 meter på 20,56, bara 23 hundradelar från hans snart tre år gamla svenska rekord.

Robert Kronberg tog sin sjätte raka seger i Europacupen på 110 m häck med 13,59 och är bara en efter Stefan Holms spräckta svit på sju.

Men andra plats för andra året i rad i First League börjar redan bli en irriterande svit för Sveriges friidrottsherrar.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott