Kraschfesten i Spanien hetast i veckan

SPORTBLADET

Motorlistan – med Anna Andersson

1 (8) MotoGP

Kraschfest i Spanien senast när Valentino Rossi, Italien, visade sina kritiker att han är en het kandidat till VM-titeln. Redan i den första kurvan krockade Gibernau och Capirossi och de drog med sig Melandri i fallet. Loppet fick röd flagg och samtliga tre tvingades bryta med skador. Melandri och Capriossi har fått klartecken att köra i morgon då Hollands VM-deltävling avgörs.

Men även den här helgen har krascher varit det stora samtalsämnet. Världsmästaren Valentino Rossi tvingades uppsöka sjukhus direkt och han hade skador på höger hand, höger armbåge och vänster ankel. Dessutom ar han blåslagen och klagade på smärtor i bröstet. Enligt gårdagens rapporter är hans start inte i fara.

Eurosport sänder VM-deltävlingen direkt, i morgon kl 13.30.

2 (2-) Stefan Everts

Det går inte att flytta ner belgaren från toppen av listan. Han vann även Storbritanniens GP och leder nu VM med nästan 100 poäng. Nästa helg jagar han sitt tionde VM-guld i Uddevalla, missa inte det om du befinner dig i närheten. Jonny Lindhe är bäste svensk i VM, 20:e senast gör honom till 25:a i VM-sammanställningen.

3 (-) Flyglar

Veckans snackis inom F1-igen. Till Kanadas GP har nu FIA tagit fram en ny regel som förbjuder de flexibla flyglarna som Ferrari använt sig av tidigare under året. Nu måste det vara ett konstant avstånd på 50 mm mellan de två delarna av flygeln. Regeländringen var planerad till 2007, men man sköt fram den eftersom flexibla flyglar skulle kunna vara avgörande i Kanada och USA eftersom de båda banorna har långa raksträckor.

4) (-) Petter Solberg

Norrmannen har förlängt sitt kontrakt med Subaru i WRC till 2009.

- Det har inte gått som velat så här långt i år, men jag har sett planerna och strategin för framtiden så det känns bra att allt nu är klart, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt norska uppgifter är det ett guldkontrakt där han kan tjäna ungefär 40 miljoner per säsong - utan premier. Går allt perfekt kan det bli en årsinkomst på strax över 50 miljoner kr.

5 (2) Renault

Renault och Red Bull är nära ett avtal om motorer för nästa säsong. Det får stora konsekvenser.

Enligt F1-total lämnar Heikki Kovalainen Renault för Red Bull, Flavio Briatore har lovat honom en förarplats.

– Vi är alltid intresserade av talanger och Heikki är en talang, säger Gerhard Berger, Red Bull

– Renaults motorer är billigare och bättre än Ferrari.

Det spekuleras i att Kimi Räikkönen ska ta Fernando Alonsos plats och när han sedan är integrerad i teamet hämtas Kovalainen tillbaka och Renault blir finskt.

6) (-) Fernando Alonso

VM-ledaren inom formel 1 har satt upp målet - en seger i Kanadas GP på söndag. Han har nu tre raka vinster och satsar på en fjärde:

– Kanada finns med på min ”att göra lista” för 2006. Jag har aldrig tagit en pallplats där och därför är det ett av målen för 2006. Jag ska ge allt för att lyckas, säger han i ett pressmeddelande.

Följ honom och i TV 6, F1 i morgon kl 18.55, kval och söndag kl 18.55 loppet.

6 (4) F1-skvaller

I veckan har det snackats om att...

...Williams byter motorer, från Cosworth till Toyota.

...Lewis Hamilton, som är vass i GP 2, ska ha skrivit på för McLaren-Mercedes enligt spanska tidningsuppgifter.

... Hondas tekniskedirektör Geoff Willis har lämnat sin post. Han ersätts av Shuhei Nakamoto, fd chef för motorutvecklingen.

7 (-) Nytt F1-team

Enligt AutoBild motorsport är det holländska företaget ”Lost Boys” på väg att köpa Midland F1. Holländarna som även sponsrar Christijan Albers har erbjudit Alexander Shnaider 100 miljoner Euro för hans team.

– Nu måste Shnaider måste bestämma sig för om han vill sälja eller inte. Det finns ett förslag som båda sidor är nöjda med, säger Michiel Mol, chef för Lost Boys till tidningen.

8 (-) Stadslopp

Två tyska städer, Hamburg och Düsseldorf, undersöker möjligheterna att få arrangera stadslopp, helst DTM.

Den tyska standardvagnsserien där Mattias Ekström är framgångsrik, är intresserade av ett sådant förslag. Serien har ledigt i helgen, men kör på brittiska Brands Hatch nästa vecka.

9 (6) Svenskt i korthet

...Stefan Lill-Lövis Johansson ledde Le Mans 24-timmars i tre varv, men tvingades bryta.

..Alx Danielsson var sexa den första deltävlingen av World Series i Istanbul. I den andra ledde han, men tvingades bryta. Han är tia i mästerskapet.

...Annie Seel är klar för Dakarrallyt 2007. Det blir Mc-tjejens andra start i ökenrallyt.

...Sebastian Hohenthal tog årets första seger i brittiska Formel Renault i helgen.

10 (-) WTCC

Mazda är intresserade av att starta i WTCC 2008. Ingenting är officiellt bekräftat, men enligt uppgift är planeringen långt gången för Mazda 3 som presenterades i Geneve i mars.

Även WTCC har uppehåll i helgen och kör i Brasilien nästa vecka. Rickard Rydell ligger femma i VM.

Motorstopp:

Den japanska F1-satsningen

Toyota är en besvikelse, för Honda är det ännu värre. Säsongen har startat uruselt för de båda stallen som hoppats på segrar och pallplatser. Hondas båda förare ligger sjua och åtta i VM, Toyotas Ralf Schumacher tia medan Jarno Trulli har inte har tagit en enda poäng i år...

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport