Hamilton: ”En enorm inspirationskälla”

Foto: Steve Etherington / MediaPortal Daimler AG
Billy Monger firar Hamiltons seger i Storbritannien 2017
SPORTBLADET

Den otäcka kraschen för ett år sedan kunde ha kostat honom livet.

Men Billy Monger överlevde.

Trots att han tvingades amputera båda benen fortsätter han sin racingkarriär.

– Han är en enorm inspirationskälla, säger F1-mästaren Lewis Hamilton.

Den hemska olyckan inträffade under ett lopp i brittiska Formel 4 i mitten av april 2017. 17-årige Billy Monger kom i en vänsterkurva när bilen framför bytte spår och stannade. Den unge britten hade inte en chans.

I hög fart kolliderade han med den stillstående bilen och efteråt satt han fast i vraket.

– Jag var vid medvetande när kraschen inträffade och i 45 minuter satt jag fast i bilen. När adrenalinet släppte insåg jag hur illa skadad jag var, sa Monger till The Sun.

– På ett sätt var det bra. När folk tittar på dig och inte vet vad de ska göra, då inser du att det är illa.

Det var riktigt illa. Han försattes i koma och läkarna amputerade båda benen.

– Ingen förväntar sig att vakna upp utan ben, men eftersom jag hade de där minuterna i bilen räknade jag med att det var någonting åt det hållet.

Lång väg tillbaka

Efter kraschen började den långa vägen tillbaka - inte bara till ett vanligt liv utan även till racingen. Strax efter olyckan tog de båda brittiska F1-världsmästarna Lewis Hamilton och Jenson Button kontakt med honom och tre månader efter olyckan var han gäst i F1-depån under Storbritanniens GP.

Hamilton har sedan fortsatt stötta Monger - som nu är tillbaka på racerbanan.

– Jag är verkligen glad över att han tävlar igen. Jag blir lycklig av att han, trots olyckan, följer sin väg. Vi kan alla lära oss någonting av honom, säger Hamilton när han möter Sportbladet under F1-testerna.

– Han har visat mig ett par av funktionerna på sin nya bil. Han påminner väldigt mycket om Alex Zanardi som råkade ut för ett liknande öde, men har varit framgångsrik både inom racing och parasport.

Stöttas av Hamilton

Det har inte ens ett år efter olyckan på Donington, men i dag står Billy Monger på startlinjen i premiären av brittiska Formel 3. Han har en specialbyggd bil och möter flera av de konkurrenterna som han tävlade mot innan olyckan inträffade.

– Den helgen var rätt tung. Vi stod på prispallen tillsammans efter det första racet och sedan vann jag det loppet han kraschade, minns Linus Lundqvist som också debuterar i dagens F3-lopp.

– Han har gjort ett imponerande jobb, han är en otrolig inspiratör och har en fantastisk inställning. Han tvekade inte en sekund utan skulle tillbaka till depån och dessutom köra en större bil. Det säger mycket om vilken typ av person han är.

Foto: JASON CAIRNDUFF
Alex Zanardi, född 1966. Italienaren körde F1 44 F1-lopp, men var mest framgångsrik i amerikanska CART där han vann två mästerskap. I ett lopp på tyska EuroSpeedway Lausitzår 2001 blev han påkörd och tvingades amputera både benen. Zanardi kom tillbaka till racingen och vann fyra VM-deltävlingar i WTCC. Han har också vunnit fyra paralympiska guldmedaljer i handcykel och åtta VM-guld i samma disciplin.

Pole position

Sebastian Vettel
En säkerhetsbil och en smart strategi gav Ferrari segern i F1-premiären. Teamet hade dessutom två förare på prispallen och har ett litet överläge inför nästa deltävling som avgörs i Bahrain om en vecka.

2) Andrea Dovizioso
VM-tvåan i motoGP har fått ett kontraktsförslag från Ducati. Enligt ”GP-Inside ” har han erbjudits en årslön på närmare 60 miljoner kronor fram till 2020.
3) Superenduro
Ingenting att göra ikväll? Det är VM-final i superenduro i Linköping och räkna med en tajt fajt mellan den amerikanske mästaren Cody Webb och den sexfaldige världsmästaren Taddy Blazusiak .
4) Kimi Räikkönen

Finländaren var förbannad under Australiens GP. Han ansåg att Ferrari gav Sebastian Vettel fördelar i med strategin.
– Don't fuck me up with this!, ropade Räikkönen över radion när han insåg att han varit i depå, men inte Vettel och att tysken som startade efter honom skulle kunna vinna loppet med sin strategi.

Det gjorde Vettel också. Det blir intressant att följa den diskussionen nästa helg.
5) Damon Hill
Den förre världsmästaren skapar rubriker när han vill utesluta Mercedes och Ferrari från F1. Han anser att de förstör sporten.
– Ferrari och Mercedes är en del av mästerskapet, men vill själva bestämma reglerna, säger Hill som anser att FIA, internationella bilsportförbundet har tappat greppet om sporten.
6) Lotus Cyan Racing
Det blir en storsatsning på Swedish GT. Prins Carl Philip, Thed Björk och Richard Göransson kör hela säsongen.
7) Linus Lundqvist
Svensken premiärkör brittiska F3 i helgen. Han är rookie, men var snabbast på de avslutande testerna.
– Jag skulle ljuga om jag inte sa att målet är att vinna titeln, säger 18-åringen.

8) Lewis Hamilton
Han har förhandlat med Mercedes om ett nytt F1-kontrakt sedan i januari.

9) Gustav Malja
Han lämnar satsningen på formelbil för att köra Porsche Mobil 1 Supercup och Porsche Carrera Cup Deutschland med toppteamet Project 1.
10) DTM
Med mindre downforce ska varvtiderna bli långsammare, men förhoppningen är att teamen ska vara jämnare vilket ska ge en bättre racing.

Motorstopp
Robert Kubica
Han lämnar återbud till mästerskapet WEC 2018/2019. Han skulle ha kört för Manor, men enligt hans manager behöver han koncentrera sig på jobbet som tredjeförare hos Williams F1-team. Där är polacken tredjeförare.

ARTIKELN HANDLAR OM