VM i friidrott 2015

Abeba Aregawi kan få OS-medalj på posten

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

”Det skulle kännas bra"

Aregawi.

Foto: TT

Peking. Abeba Aregawi jagar en VM-medalj.

Samtidigt har chansen att hon ska få en OS-medalj i postlådan ökat drastiskt den senaste månaden.

– Det skulle kännas jättebra, säger hon.

Sommaren 2012 hade Abeba Aregawi precis fått sitt svenska medborgarskap. Men under OS valde hon ändå att tävla för sitt förra land, Etiopien. Hon kom till London som favorit med både världsårsbästa och en rad stora segrar i bagaget. Men i ett stökigt lopp slutade hon bara femma – bakom en turkisk skrällduo.

Asli Cakir Alptekin vann, bara 17 hundradelar före landsmanninan Gamze Bulut som slog igenom stort 2012 med en personlig rekordkapning på 17 sekunder.

Alptekin hade redan en dopningsdom bakom sig och Buluts rekordkapning fick bland andra SVT:s expert Anders Gärderud att höja misstänktsamt på ögonbrynen:

– Jag är mycket förvånad. Hon går från 4.18 till att bli olympisk silvermedaljör på en säsong. Det känns inte bra, sa han då.

”Det är så länge sedan nu”

Asli Cakir Altpekin fastnade även i IAAF:s nya blodpass-rutiner och dömdes häromdagen till åtta års avstängning och tvingas nu lämna över sin guldmedalj till Bulut.

– Jag såg det. Dopning är inte bra, men det är så länge sedan nu. Det skulle ha tagit henne 2012, säger Abeba Aregawi som alltså nu är just utanför OS-medalj.

Men det är inte omöjligt att det kan bli ytterligare ett steg upp i resultatlistan.

Gamze Bulut har omgärdats av rykten, om än obekräftade, länge och har inte tävlat på ett år efter en misslyckad EM-insats i fjol. IAAF har tidigare gått ut och sagt att de behandlar 24 stycken liknande blodpassärenden som det Alptekin fastnade i, men om Bulut finns med där är oklart.

”Kan bli livstidsavstängd”

Den nya trean i loppet, Tatyana Tomashova, har redan varit avstängd knappt tre år för att ha mixtrat med ett urinprov inför OS i Peking 2008. Nu pekas hon av flera medier ut som en av de som ska ha fastnat i IAAF:s omtestning av prover från Helsingfors och Osaka-VM 2005 respektive 2007. Ett andra straff där skulle med all sannolikhet innebära livstids avstängning vilket i sin tur borde innebära att resultat även efter de båda händelserna stryks och Abeba Aregawi får en medalj med posten.

– Det skulle kännas bra, haha, säger hon.

Du skulle bli glad, även så här långt efteråt?

– Ja. Då skulle jag ju ha en OS-medalj.

Fotnot: I en tidigare version av den här texten stod att det Tatyana Tomashova inte skulle springa VM i Peking. Det var felaktigt, hon finns med i de slutliga startlistorna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

VM i friidrott 2015

Abeba Aregawi

Dopning

IAAF, International association of athletics

Friidrott