Svenskt VM-guld i orientering

avTT

Foto: TT
Jonas Leandersson.

Att det kunde bli blågul medalj låg lite i luften efter herrorienterarnas imponerande insatser i lördagens mixade sprintstafett.

Men både guld och brons i individuella sprinten hade ingen vågat tro.

– Detta slår allt annat, säger Jonas Leandersson som tog guldet.

Jonas Leandersson gick ut hårt och ökade. Och i mål blev det en klar ledning för 25-åringen som till vardags tävlar för Södertälje-Nykvarn.

Leandersson har tagit VM-medaljer förr, bland annat guld i stafett i fjolårets VM. Men individuellt har det som bäst blivit brons (sprint, 2013). Och i takt med att de bästa löparna kom springande mot mål blev det nervöst.

Schweizaren Martin Hubmann var nära men fick nöja sig med silvret, 1,9 sekunder bakom Leandersson.

– Det här slår allt. Jag har varit otroligt nervös de senaste dagarna. Mest på grund av att allt har fungerat så bra i år och att mina förväntningar höjts, säger Jonas Leandersson i ett pressmeddelande.

Lysells första medalj

Yannick Michiels var snubblande nära – bokstavligt talat – att utmana Leandersson. Men belgaren snubblade på ett staket i slutskedet av loppet och blev till slut femma.

Till slut återstod bara ett hot mot Leanderssons guld. Och det kom från lagkamraten i lördagens sprintstafett, Jerker Lysell. Likt Leandersson gick Lysell också ut hårt och ökade. Men en liten omväg till en av de sista kontrollerna gjorde att Lysell fick nöja sig med bronset, 4,5 sekunder bakom sin landsman.

Medaljen var Lysells första i VM-sammanhang.

– Ett bra lopp. Det känns otroligt bra att både Jonas och jag kunde ta varsin medalj, säger Lysell.

ARTIKELN HANDLAR OM