Laul: Sätt dit galningen

Regelrätta slagsmål och smällar på käften – han ställs Blåvitt mot i kväll

Lissabon Nyförvärv hit och Vibe-ersättare dit.

Medan fansen drömmer och spekulerar har IFK Göteborg viktigare saker att fokusera på i dag:

De ska sätta en galning på plats.

Följ ämnen
IFK Göteborg
Malmö FF

Temperaturen inför tredje kvalomgången till E­uropa League har i ärlighetens namn varit ganska sval. Snacket har mest handlat om Blåvitt skulle få klart med en ersättare till Lasse Vibe eller inte.

Så när spelare och ledare landade i Lissabon i går var sportchefen Mats Gren kvar hemma i Göteborg för att kontraktera en ny anfallare (p­assande nog hade Gren tvättid också).

Men onsdagen blev torsdag utan avslut, och därför blir det Gustav Engvall och Mikael Boman som får göra jobbet på topp i kväll också. Det gick ju bra senast.

I stället hettade det till på ett mer oväntat sätt när Blåvitts scout Alf Westerberg avslöjade rävspelet som pågått mellan klubbarna senaste veckan. Westerberg stoppades från att scouta Belenenses träningsmatch mot Nacional på plats i Lissabon, Blåvitt svarade med att inte ge portugiserna biljetter till matchen mot Slask Wroclaw i Göteborg.

– Det var ett jävla rackarspel, sammanfattade tränaren Jörgen Lennartsson den lilla cirkusen.

Blev avstängd i ett år

Bakom beslutet att stoppa Blåvitt från första början finns Belenenses nye tränare Ricardo Sá Pinto, 42. Om namnet klingar bekant är det anfallaren som 1997 petades ur Portugals landslagstrupp av dåvarande förbundskaptenen Artur Jorge. Sá Pinto begav sig då till träningsanläggningen och gav förbundskaptenen en smäll på käften, på ren svenska.

För detta blev han avstängd från all fotboll i ett år.

Han bara skakade på huvudet

Det är inte enda gången Sá Pinto varit i slagsmål i fotbollssammanhang. Som teknisk direktör i Sporting Lissabon rök han ihop med anfallaren Liedson i omklädningsrummet efter en inhemsk cupfinal vilket utmynnade i ett regelrätt slagsmål. Sá Pinto tvingades lämna klubben direkt.

Tränare har han bara varit i fyra år, och i Belenenses endast en månad. Jag frågade en portugisisk journalist om Sá Pinto lugnat ner sig med åren men han skakade på huvudet.

– Han är ungefär likadan i dag.

Med andra ord ett utmärkt tillfälle för IFK Göteborg att sätta galningen på plats, om det patriotiska ­uttrycket tillåts.

Belenenses är en liten klubb från den rikare delen av Lissabon, Belém, och arenan Estadio do Restelo ligger insprängd bland lyxkåkar och ambassadvillor med vacker utsikt över Atlanten. För ett drygt år sedan förlorade Tyresö Champions L­eague-finalen mot Wolfsburg just här.

I ligan drar Belenenses drygt 3 000 åskådare/match (arenan tar 25 000), de är Lissabons tredjeklubb efter Benfica och Sporting.

Lissabons Öis, typ.

Precis som Blåvitt har Belenenses nyligen blivit av med bäste målskytten Deyverson, och de inhemska journalisterna är tveksamma till ersättaren Camarás storhet (stor är han visserligen men kvaliteten är kanske inte lika hög).

Klokast att ligga där på förhand

Stefan Schwarz, som bor i Cascais en timmes bilfärd bort, var på plats vid IFK Göteborgs träning. Legendaren beskrev Belenenses som ett typsikt, portugisiskt bolltrillande lag där passningarna inte alltid går framåt.

– 50/50, svarade Schwarz på frågan vilka som går vidare.

Med tanke på de positiva tongångarna inför Malmö FF:s kval mot Salzburg i går, förlust 2–0 hemma, är det kanske klokast att ligga nånstans där på förhand. 0–0 borta, 1–0 hemma?

Både Jörgen Lennartsson och Ricardo Sá Pinto ägnade dessutom respektive presskonferens åt att lägga över favoritskapet på motståndaren.

Det blir lätt så när man inte vet så mycket om varandra.