Nytt svenskt EM-guld i curling

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Lag Edin skimrar i guld – igen.

Det nya svenska laget vände EM-finalen i curling mot Schweiz och tog sitt tredje mästerskapsguld på ett år.

– Det har nog ingen gjort så det känns riktigt stort, säger Niklas Edin, som avgjorde med sin sistasten i skiljeomgången.

Guldet från 2014.
Foto: TT
Guldet från 2014.

Niklas Edin hade ett VM-guld, två EM-guld och brons från OS i Sotji innan det framgångsrika laget med Sebastian Kraupp, Viktor Kjäll och Fredrik Lindberg splittrades 2014.

Men hans nya lag – med Oskar Eriksson, Kristian Lindström, Christoffer Sundgren och reserven Henrik Leek har visat sig vara rena rama succélaget.

Efter EM-guld på första försöket ifjol och VM-guld tidigare i år – blev det ett andra raka EM-guld idag.

–  Jätteskönt. Det här är ett av de skönaste gulden. Vi fick kämpa efter en svag start i mästerskapet och kom som underdogs till semi. Därefter gjorde vi två riktigt bra matcher, säger Edin.

Laget tog sig till finalen i danska Esbjerg efter en rysarseger mot storfavoriten Norge igår och idag fick man sin revansch mot Schweiz, som laget föll mot i gruppspelet på den allra sista stenen.

Avgjorde i skiljeomgången

Sverige hade 6-4 inför sen sista omgången men motståndarlaget tog de poäng som krävdes för att ta finalen till en skiljeomgång.

Men väl där säkrade Niklas Edin guldet med sin sistasten.

En sten som innebar tredje mästerskapsmedaljen på ett år.

– Tre titlar på ett år, det har nog ingen gjort. Det känns riktigt stort. Det är kul att det gått så pass bra, jag har nog inte riktigt fattat det än, säger skippern.

Varför har ni blivit så dominanta så snabbt?

– Vi är väldigt målinriktade och vet var vi vill någonstans. Sen har väldigt mycket självförtroende och vet att vi kan vinna de stora titlarna fast att vi inte alltid är på topp. Vi är bäst när det gäller.

Matchen slutade 7-6.

Publicerad: