Kristianstad nära dunderfiasko

Tunga nyförvärven floppar: ”Får kliva fram nu”

Kristianstad värvade störst och mest spektakulärt.

Men de två tyngsta nyförvärven – Jonathan Stenbäcken och Christian O'Sullivan – är fortfarande två besvikelser och nu är de stora guldfavoriterna en match från ett jättefiasko.

– De båda får kliva fram nu och ta ansvar, säger tränaren Ola Lindgren efter 21-25 mot Hammarby.

Se hela listan med de bästa nyförvärven för säsongen

Svensk handbolls giganter IFK Kristianstad värvade tungt inför säsongen för att äntligen ta det där SM-guldet:

Jonathan Stenbäcken från Bundesliga.

Norska landslagsmännen Christian O'Sullivan och Kristian Björnsen.

Supertalangen Jerry Tollbring från Rimbo.

Leo Larsson från konkurrenten Ystads IF.

I Sportbladets superenkät med 173 elitseriespelare spåddes Stenbäcken bli årets värvning med 26 procent av rösterna (Ystads Alexander Borgstedt var tvåa med 23 procent av rösterna och Guifs Herdiero Lucau trea på 17 procent).

Inte ens på topp-10

Men när Sportbladet rankar årets bästa värvningar tar varken Stenbäcken eller O'Sullivan, som var den näst tyngsta värvningen av de fem, ens plats på topp-tio. Kristianstads övriga tre nyförvärv är med på listan men inte på ”pallen”.

I stället är det betydligt mindre hajpade värvningar som Drotts Pontus Zetterman och Guifs Atli Ævar Ingolfsson som toppar.

Kristianstad förlorade på onsdagskvällen på nytt på bortaplan mot Hammarby i kvartsfinalserien. Bajen vann med 25-21 efter att skåningarna aldrig kommit ifatt efter hemmalagets drömöppning med 7-0 efter åtta minuter.

Kristianstad är fortfarande favorit att gå vidare i kraft av hemmaplan men man är nu bara en förlust i femte och avgörande matchen på tisdag från ett dunderfiasko.

Skador en förklaring

Tränaren Ola Lindgren menar att Stenbäckens och O'Sullivans svaga säsonger till viss del kan förklaras av skador.

– O'Sullivan var riktigt på gång när han fick sin allvarliga armbågsskada i höstas och har slitit sedan dess. Stenbäcken har haft tre svåra skador som gjort att hans säsong blivit väldigt ”hattig”, säger Lindgren.

Men han kräver samtidigt mer av duon nu i slutspelet.

– Man förväntar sig mer av den typen av spelare som varit med så mycket, att man ska klara av att spela mot ett offensivt försvar. Båda har haft mycket tekniska fel i de här matcherna. De får kliva fram nu i en femte match.

Det är redan klart att Stenbäcken lämnar efter säsongen och återvänder till Bundesliga (Lemgo). Daniel Lindgren återvänder hem till Varberg och Andreas Cederholm och Markus Olsson lär sticka ut i Europa.

Tror du att de här planerna och besluten om framtiden påverkar de aktuella spelarnas prestationer nu?

– Jag har svårt att se det. För mig är det normalt att byta förening och så professionella måste vi vara att vi kan hantera det.

Kristianstad har redan gjort ett par värvningar till nästa säsong men det kommer att bli fler förstås.

Se hela listan med de bästa nyförvärven för säsongen

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.