Publicerad:
Uppdaterad:

Jättetalangen ställer upp i WNBA-draften

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

...men nu kan Zahui missa EM

Amanda Zahui.
Foto: Foto: AP
Amanda Zahui.

Amanda Zahui, 21, har gjort supersuccé i på collage i USA.

Nu ställer hon upp i WNBA-draften – vilket innebär att hon kan missa basket-EM i sommar.

– Vi fick besked för några veckor sedan att hon var osäker, säger landslagschefen Jonte Karlsson.

Svenska landslaget Amanda Zahui, 21, uppmärksammades i hela USA när hon tog 29 returer och gjorde 39 poäng för hennes Minnesota i den amerikanska collegeligan. Svenskan raderade ett 14 år gammalt rekord och sedan dess har hajpen kring 21-åringen bara fortsatt.

I helgen blev Zahui uttagen i WBCA:s all star-lag och hon är en av fyra som kan vinna priset ”Naismith Trophy”, vilket ingen utländsk spelare någonsin gjort.

Nu står det klart att Zahui, som går andra året på college, ställer upp i draften till WNBA och efter succésäsongen är det ingen skräll om svenskan går som förstaval.

– Under de senaste åren har jag lärt mig mycket om att ta svåra beslut om mitt liv, utbildning och framtid. Det började meden flytt från mitt hemland till Sverige. Även om det var utmanande har det beslutet visat sig vara ett steg i rätt riktning. Jag är väldigt tacksam till University of Minnesota, säger Zahui i ett uttalande.

”Har inte fått tag på henne”

Beslutet kan dock innebära att Zahui inte kan spela EM med Sverige i sommar. WNBA börjar i juni, samtidigt som sommarens mästerskap i Ungern.

– Vi fick besked för några veckor sedan att hon var osäker eftersom det var mycket som hände. Jag har förstått att det varit på gång, men Lasse (Johansson, förbundskapten) har inte gått tag på henne, säger landslagschefen Jonte Karlsson och fortsätter:

– Jag vet inte om hon blir draftad och vad det innebär (för landslaget). Det finns spelare i WNBA som spelar EM. Vi vill givetvis jättegärna att hon ska vara med när vi står inför vår största satsning någonsin och hon är en viktig spelpjäs i den. Men vi kan inte tvinga några spelare att vara med och hon har sin egen karriär att tänka på och det får man respektera.

WNBA-draften går av stapeln 16 april. 

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN