Pallplats i Polens VM-rally - Pontus Tidemand nära VM-titeln

Pallplats i Polens VM-rally - Pontus Tidemand nära VM-titeln
Pallplats i Polens VM-rally - Pontus Tidemand nära VM-titeln

Pontus Tidemand säkrade en pallplats.

Det ger honom ett guldläge i VM.

– En andraplats är bra för mästerskapet.

Inför Polens VM-deltävling hade Pontus Tidemand och Jonas Andersson fyra segrar i WRC2. De följde upp med att vara tvåa i ett av världens snabbaste rallyn som den här helgen visade sig vara ett av världens mest svårkörda.
Under fredagen öste regnet ner vilket gjorde de vanligtvis snabba grusvägarna till en lervällning med rejäla vattenpölar. Svensken jagade norrmannen Ole Christian Veiby och det skiljde bara sekunder mellan dem efter den första dagens tävlande. Under lördagen fortsatte kampen och Tidemand tog ett par sträckvinster, men fick se sig besegrad - på grund av en punktering.

– Det gick undan där ute, säger den svenska VM-ledaren.

– Vi gasade på för fullt där det var möjligt, men totalt sett gick vi inte på maxkapacitet eftersom vi klarade oss utan missar. När man ligger alldeles på gränsen är de där misstagen oundvikliga. Punkteringen var självklart trist, särskilt som vi hade en riktigt bra känsla innan. Men vi gjorde vårt jobb och fokuserade istället på de värdefulla poängen vi var här för att hämta.

Pallplats i Polens VM-rally - Pontus Tidemand nära VM-titeln

Under söndagen var målsättningen att behålla andraplatsen och säkra så många poäng som möjligt. I Tidemands klass måste förarna köra sju VM-deltävlingar under en säsong, tre av dem är obligatoriska och när säsongen är över räknas det sämsta resultatet bort.
En andraplats i Polen ger svensken fyra segrar och en andraplats på fem lopp - vilket också ger honom perfekta förutsättningar inför säsongens två avslutande tävlingshelger. Han leder nu VM
– En andraplats är bra för mästerskapet och vi har helt klart haft en övervägande positiv tävling, säger Pontus Tidemand som tog tio sträcksegrar i Polen.
– Bilen har varit perfekt tack vare SKODA-teamet och Jonas gör alltid ett fantastiskt jobb med noterna. I det här läget är givetvis poängen betydelsefulla men jag ser det också i ett större perspektiv. Körningen på de här tuffa vägarna har gett träning inför kommande år och jag är glad att vi får med oss en bra erfarenhet.

I JWRC tog Dennis Rådström sin första pallplats för ssongen när han slutade tvåa.

Neuville utmanar Ogier

I WRC tog Hyundai en dubbelseger och Thierry Neuville vann för tredje gången i år. Belgaren kunde återta ledningen sedan estländaren Ott Tänak kraschat under den avslutande dagen.
– Det var en väldigt jämn tävling, så som det har varit de senaste tävlingarna, säger Neuville som nu är tvåa i VM.
– Det var skönt att återta ledningen när Ott tvingades bryta och det gav oss en liten andningspaus.
Sebastien Ogier, som var tera i Polen, leder fortfarande VM, men nu skiljer det bara elva poäng
Nästa VM-deltävling avgörs i Finland den 27 till 30 juli, men då finns inte Pontus Tidemand med. Han tävlar igen i Tyskland den 17-20 augusti.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.