Hoff: Känns som att det har gått troll i det

Foto: LUDVIG THUNMAN, BILDBYRÅN
Malin Baryard på hästen Cue Channa.
SPORTBLADET

Hästar skadas hela tiden. Särskilt sådana som är aktuella för mästerskap, känns det som. 

Det är som det gått troll i mästerskapsuppladdningar.

Fråga Malin Baryard-Johnsson. Inför OS i London 2012 stod hennes häst Tornesch med ett svullet ben, i just Falsterbo. Förra året snubblade nya Cue Channa mellan två hinder, också här i Falsterbo och Malin fick en otäck flaschback. Det gick bra, hon kom med till OS i Rio men med mediokert resultat.

Det gick knackigt även efter Rio. Cue Channa fick ett långt tävlingsuppehåll, kom tillbaka nu i vår i kanonform. Det såg såå bra ut inför EM på hemmaplan. Så var det dags för Falsterbo och Nations Cup - och Cue Channa måste strykas.

Lika bra att inte hoppas

Hon är inte direkt skadad, men inte helt fräsch. En diagnos verkar svår att ställa. Det kan vara nåt muskelärt någonstans i den stora kroppen. Sånt tar tid. Det behöver inte vara så illa, men lika bra att inte hoppas på Cue Channa till EM.   

I midsomras föll även Rolf-Göran Bengtssons Clarimo bort efter att ha trampat sig själv. Typiskt nog var hingsten i bättre form än någonsin. Han är helt borta och Bengtsson har ingen reserv redo.

Att hästar säljs med bara några få veckor kvar har däremot inte hänt på länge. Inte förrän nu med fem veckor kvar till Göteborgs-EM.

I förra veckan fick de fyra ägarna till EM-aktuella Newton Abbot ett bud de inte kunde säga nej till. En av ägarna var ryttaren själv, Angelie von Essen som har gått starkt under Nations Cup-säsongen med just Newton Abbot.

BESTÄLL RIDSPORTSBIBELN HÄR!

Ska man klandra Angelie von Essen?

Nej, jag tycker inte det. Det var inget lätt beslut, berättade hon för mig igår kväll, och hon har våndats. Tror hon fortfarande gör det.

Att sälja hästar är hennes levebröd. Hon har ingen rik familj bakom sig, inga starka storsponsorer. Hur skulle du själv gjort? Sagt nej, för att senare kanske stå med en skadad häst. Bara för chansen att få rida EM.

Just den här kommersen runt hästar är sportens baksida. Dels på grund av de vansinniga beloppen på upp till hundra miljoner - för en häst som kan stå med brutet ben vilken dag som helst. Dels på grund av avsaknaden av regler.  

Fotbollen har sina transferfönster och regelverk. Ridsporten är rena vilda västern. Här styr bara pengarna. 

Tovek kan gå långt

Unga Evelina Tovek, som nu fått chansen i Nations Cup, kan gå långt. Hon är duktig, ambitiös och har ekonomiska muskler bakom sig i form föräldrarnas företag. En gyllene kombination. Hon sitter säkert på sin nya topphäst. Vill inte sälja och behöver inte sälja. Bra för henne och bra för ridsporten. Spännande med ett nytt ansikte också.

Samtidigt, en påminnelse om hur uteslutande den här sporten är på grund av pengarna. 

Tillbaka till det rent sportsliga. Behöver vi börja bli nervösa inför EM med tre hästar borta?.

Nej, inte om inte fler faller ifrån. 

Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Douglas Lindelöw känns självskrivna för EM-laget. Fjärde ryttare kan mycket väl bli Evelina Tovek. Fredagens Nations Cup blir hennes elddop.