”The Open-titeln var som att skaffa barn”

avAndreas Käck

Foto: Ben Curtis, TT

På måndag lämnar han tillbaka ”Claret Jug”.

Nu berättar Henrik Stenson, 41, om hur den historiska The Open-titeln förändrade hans liv.

– Det är som att skaffa barn, säger han.

Den 17 juli förra året skrev Henrik Stenson in sig i historieböckerna genom att bryta den dittills eviga förbannelsen och bli förste svensk på herrsidan att vinna en major.

Pokalen – ”The Claret Jug” – har han fått behålla sedan dess men på måndag nästa vecka är det dags att lämna in den i klubbhuset – och därefter försöka vinna tillbaka den igen.

”Påverkar ens fokus”

Den historiska titeln har gjort honom till en av Sveriges mest uppvaktade idrottspersoner – och det tar på krafterna. Stenson har inte vunnit en tävling sedan The Open i fjol och en del av förklaringen kanske ligger i att det går åt mer energi till åtaganden vid sidan av banan.

Det tror i alla fall 41-åringen själv.

– Jag har varit ganska bra på att säga nej, men det finns ändå en del saker man måste göra, och jag är säker på att det påverkar ens fokus på golfen i viss utsträckning. I den här sporten måste man vara ”in the moment”. När man ständigt får frågor om det som hände för sex, nio eller tolv månader sedan så är det lätt att fastna i det förflutna, säger Stenson i en intervju med nyhetsbyrån AFP inför Scottish Open, som börjar nu på torsdagen.

”Som en bebis”

Tydligt är att The Open-titeln förändrade hans liv.

– Det är som när man skaffar barn. Då förändras livet och man kan inte begripa vad man gjorde på fritiden innan dess. Det är lite samma sak med det här (att vara en major-vinnare). Jag har ingen aning om vad jag gjorde på min lediga tid innan jag hade ”Claret Jug” i min ägo. Och jag har väl behandlat pokalen som en liten bebis också, säger Stenson.

ARTIKELN HANDLAR OM