Förstörde festen och stal ”målgesten”

avSimon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Shaun Botterill / Getty Images Europe

Mo Farah fick inte avsluta med ett VM-guld inför hemmapubliken i London.

Istället knep Etiopiens Muktar Edris guldet – och stal sedan Farahs patenterade segergest ”Mobot.”

– Jag är den nya Mo Farah, konstaterade mästaren efter loppet via tolk.

Mo Farah har en imponerande meritlista på 5 000 meter.

Eller vad sägs om VM-guld 2011 i Daegu, 2013 i Moskva, 2015 i Peking samt OS-guld i både London 2012 och Rio 2016.

När 34-åringen gjorde sitt sista stora framträdande på hemmaplan i London under lördagskvällen ville han förstås avrunda med ett nytt VM-guld inför en elektrisk publik.

Gjorde Farahs segergest

Men Farah var aldrig riktigt nära guldet och fick slita ont under stora delar av loppet när Muktar Eldris tillsammans med landsmannen Yomif Kejelcha och Paul Chelimo drev upp ett vansinnigt tempo.

Trots detta krigade sig 34-åringen till ett silver på upploppet, men fick se Muktar Edris knipa guldet innan han sedan även stal Farahs speciella segergest ”Mobot”, genom att sätta händerna ovanför huvudet i formen av ett M.

– Mo har många segrar men nu har jag tagit en. Jag är den nya mästaren från Etiopien. Det var därför jag gjorde ”Mobot.” Jag är den nya Mo Farah, konstaterade Edris efter guldet.

”Det är över nu”

– Taktiskt försökte jag följa varenda drag från de övriga. De hade sin plan: att en av dem skulle offra sig. Det var vad de gjorde i kväll och den bästa löparen för dagen vann, kommenterade Farah.

Nu lämnar Farah den stora scenen och kommer istället satsa helhjärtat på maraton.

– Det har varit en lång resa men det har varit otroligt roligt. Det sjönk in först när jag passerade mållinjen i finalen här och jag fick ett par minuter för mig själv – Det är över nu.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM