Vill se brottet ändrat: ”Det var ganska klart”

avAndreas Lillhannus

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

KARLSTAD. Ulf Karlssons uttalanden om Zlatan Ibrahimovic blev en vattendelare på måndagens förtalsrättegång.

Karlssons advokat, Johan Eriksson, tycker bestämt att det rör sig om ett tryckfrihetsbrott.

– Jag menar det, och det tror jag rätten gör också, säger han.

Cirka åtta månader har gått sedan Ulf Karlsson anklagade Zlatan Ibrahimovic att, under sin första tid i Juventus, varit dopad.

Manchester United-svensken svarade genom att stämma Karlsson, och på måndagen skedde huvudförhandlingarna i Värmlands Tingsrätt – dock utan Ibrahimovic som i stället hade två advokater på plats.

Det kom, på mångt och mycket, att handla om två olika delar.

Den första: De orden som Ulf Karlsson uttalade på en scen, framför cirka 70 personer i en lokal, under en paneldiskussion.

Vill ändra brottstyp

Till bevisning fanns en videofilm, där det klart och tydligt framgick vad den före detta friidrottsförbundskapten sade.

– Det tyckte vi var viktigt, så att vi får prövat hans exakta ord. Man kan inte komma ifrån att om han har följt skriverierna om detta så handlar det inte bara om det, det handlar om en tolkning av den påstådda insinuationen som sker vid mötet. Men det var viktigt att få se filmen och att låta rätten göra en rättvis prövning, säger Karlssons advokat, Johan Eriksson, efter rättegången.

Den andra, och mer komplicerade delen handlade om uttalandena som Karlsson gjorde till en journalist från tidningen NWT direkt efter paneldiskussionen.

Karlsson och hans ombud menade, i och med att orden sades direkt till en journalist i publiceringssyfte, att det är tidningens ansvar och att det därmed bör klassas som ett tryckfrihetsmål snarare än förtalrättegång.

– Det menar jag, och det kan man nog förstå att rätten mycket väl gör också, säger Johan Eriksson.

Dom i januari

Den 9 januari meddelar tingsrätten dom.

Då kommer antingen Ulf Karlsson att frias eller dömas för förtal av normalgraden, alternativt grovt förtal. Beslutet kan även bli att brottet bör räknas under tryckfrihetslagarna, i sådana fall står NWT som ansvarig.

– Rätten förklarade ju under vilka givna förhållanden som det ska gå under tryckfrihetsbrott, och jag tyckte det var ganska klart. Orden sades under en intervju, säger Eriksson.

Zlatan Ibrahimovics båda advokater samt Ulf Karlsson avböjde kommentarer innan och efter rättegången.

Men klart är att Ulf Karlsson, oavsett utgång i rätten, nu bara vill gå vidare.

– Man kan nog sammanfatta det så. Det är ju inte så roligt att ha en sådan sak hängande över sig. Det måste få ett slut och man kommer inte undan det på ett bättre sätt än på en rättegång, säger Johan Eriksson.

Publicerad: