Robert Laul: Allt under tvåsiffrigt är ett fiasko

SPORTBLADET

Här är spåkulan som spänner från Malmö FF:s Mattias Svanberg till Jamaicas Usain Bolt. Däremellan svingas det vilt i vanlig ordning.

Varken Champions League, ishockey-VM eller fotbollsklubbarna i Stockholm klarar sig undan Robert Lauls sylvassa svinhugg.

Foto: BILDBYRÅN
Lauls krav: minst tio VM-medaljer för Johan Olsson, Charlotte Kalla och kompani.

Hur många medaljer tar Sverige i skid-VM (och vilka tar dem)?

– Vi måste erkänna det alla redan vet: Allt under tvåsiffrigt är ett fiasko. Det är så många tävlingar, så många möjligheter, så många åkare, ännu fler skidor och en jäkla massa stavar. Medaljörer i urval: Nilsson, Kalla, Ingemarsdotter, Halfvarsson, Hellner och stafettlagen.

Hur går det för Sverige i fotbolls-EM (och vilka vinner)?

– Ser bra ut, mycket bra. Tyskland i första matchen är perfekt: Tuffaste motståndaren direkt, en rejäl tempohöjare, kryss där, sedan segrar mot Italien och Ryssland. Jag tror att Sverige tar guld i Pia Sundhages sista mästerskap. Det är dags. Nu.

Hur går det för Sverige i U21-EM (och vilka vinner)?

– Jag menar, å ena sidan, att Sverige har ett bättre lag än 2015, sett till enskilda spelare. Men är det samma mentalt starka lagmaskin? Tveksamt. Så å andra sidan tror jag att detta blir en uppgörelse mellan Tyskland och Spanien där Spanien vinner.

Hur går det för Sverige i ishockey-VM (och vilka vinner)?

– Är det VM nu igen? Tog inte något jäkla hockeyjippo slut precis? Whatever, jag tror att Sverige gör en bra turnering men får stryk i finalen. Lag Europa vinner väl. Igen.

Vilka vinner Champions League i fotboll?

– Egentligen borde vi inte rapportera om Champions League här i Sportbladet. Det är något för affärspressen eller möjligen kriminalsidorna: Allt handlar om pengar, affärerna blir bara större och skummare. Vi kan lika gärna äga oss åt prognoser för olika aktiekurvor. Med det sagt ser Barcelonas kurva starkast ut till våren.

Vilka vinner allsvenskan i fotboll – både på herr och damsidan?

– På herrsidan har jag redan tippat IFK Göteborg som ser bäst förberedda ut så här tidigt på säsongen. På damsidan har jag svårt att se hur Linköpings FC inte ska ta andra raka guldet.

Vilka vinner SM-guld i ishockey – både på herr och damsidan?

– På herrsidan är pokalen tillbaka där den hör hemma, i Göteborg. Där blir den kvar. Samma sak på damsidan, allt talar för att Luleå HF upprepar bedriften från i våras.

Vem får Aftonbladets Guldbollen 2017?

– Många tittar nog åt Emil ”Mini-Foppa” Forsbergs håll. Eller möjligen Victor Nilsson Lindelöfs. Visst, så kan det bli men jag tror att det går till Andreas Granqvist. Landslaget har äntligen fått ett fungerande mittbackspar och ”Granen” styr och ställer där, med lagkaptensbindeln på armen, som symbol för det ”nya” landslaget.

Vem blir årets största svenska stjärna?

– Det är fortfarande Zlatan Ibrahimovic även om stjärnstatusen är dalande. Han behöver ta Manchester United till Premier League-titeln för att sluta på topp men jag tror inte att det händer 2017.

Vem får årets svenska genombrott?

– Medan vi väntar på att det nya millenniets stjärnor växer till sig väljer jag att lyfta fram Malmö FF:s Mattias Svanberg, född 1999. Snabbheten, bollbehandlingen, mognaden – det ska bli väldigt spännande att se om den unge yttern också har en spelförståelse som tar honom hela vägen.

Vem blir årets stora internationella stjärna?

– Det är fortfarande ingen som får idrottsvärlden att stå stilla på samma sätt som Usain Bolt. 2017 är hans sista säsong, VM i London blir avslutningen på en karriär som saknar motstycke. Vem blir Bolts arvtagare på idrottsvärldens tron? MMA-fightern Conor Mcgregor kanske.

Vad blir årets stora skandal?

– Något med dopning, matchfixning eller att alla Stockholmsklubbar sparkar alla tränare innan sommaruppehållet.

Lauls drömlöp 2017.
ARTIKELN HANDLAR OM