Antidopningschefen: En institutionell konspiration

Foto: Maja Suslin / TT / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

Officiella ryska företrädare har tydligt förnekat dopningskonspirationen som målats upp i McLaren-rapporten.

Tills nu.

– Det var en institutionell konspiration, säger tillförordnande generaldirektören för den ryska antidopningsbyrån, Anna Antselovitj, till New York Times.

Ända sedan McLaren-rapporten släppte sin första del i somras har den officiella ryska hållningen varit tydlig: Det har inte handlat om systematisk dopning och även om Ryssland har ett dopningsproblem så är grunden till McLaren-rapporten uppgifter från en förrädare, före detta antidopningschefen Grigorij Rodtjenkov.

Men efter att del två kommit och IOK och specialförbunden stängt av en stor grupp ryska vinteridrottare under utredning sker nu en svängning. I New York Times medger nu två företrädare för den nya ryska antidopningsorganisationen, generaldirektören Anna Antselovitj och reformansvarige Vitalij Smirnov, medger nu att det handlat om en ”institutionell konspiration”.

– Som en tidigare idrottsminister och IOK-president kan jag se att vi gjorde många misstag, säger Vitalij Smirnov.

Men precis som Antselovitj trycker han i intervjun med New York Times på att det inte har funnits kopplingar hela vägen till den politiska toppen. Vladimir Putin och hans närmaste kollegor ska inte ha haft med konspirationen att göra, säger båda två.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Vladimir Putin och hans närmaste kollegor ska inte ha haft med konspirationen att göra, hävdar man.

”Sonen inte ansvarig för faderns synder”

Erkännandet ska ses i ljuset av den hårda press som Ryssland är satt under från IOK där de hotas att utestängas från ytterligare olympiska och paralympiska spel om de inte tar tydlig ställning mot det som skett och påbörjar ett reformarbete.

Mikhail Kusnirovitj är också en medlem i den reformkommitté som Vitalij Smirnov leder. Han hoppas nu att IOK kan se vilket arbete som läggs ner och att man inte straffar nya generationer av ryska idrottare.

– Även under Stalins tid fanns det ett ordspråk: Sonen är inte ansvarig för sin faders synder”, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM