Pichler vill se alla ryssar avstängda

avAndreas Lillhannus

Publicerad:
Foto: TT
Wolfgang Pichler.

31 ryska skidskyttar uppges inblandade i den ryska dopningsskandalen.

Ni vill Sveriges förbundskapten, Wolfgang Pichler, se samtliga ryssar avstängda.

– Min åsikt är i så fall att det ryska laget försvinner – att de får en chans att tänka över det här, säger han till SVT.

Över 1 000 ryska idrottare påstås, enligt en rapport framtagen av antidopningsbyrån Wada, ha varit inblandade av manipulerade dopningsprover.

31 av dessa ska ha sysslat med skidskytte, enligt det internationella skidskytteförbundet (IBU).

– Några av de 31 är redan avstängda, andra har slutat, men det mest brådskande är att bedöma de skidskyttar som fortfarande deltar i våra internationella tävlingar, sa förbundets ordförande Anders Besseberg tidigare under veckan.

”Som James Bond”

Wolfgang Pichler är Sveriges förbundskapten sedan våren 2015. Dessförinnan, från 2011 till 2014, var han tränare för det ryska damlandslaget.

Han menar att det är KGB, Sovjets underrättelsetjänst, som ligger bakom den systematiska dopningen.

– Det här kommer från toppen i Ryssland. Det här är KGB:s verk, det är regeringens verk. Det är som i en kriminalroman, det är som James Bond, säger han till SVT.

Vill se alla avstängda

Han är dock helt övertygad om att det ryska landslaget, under sin tid, tävlade på rätt villkor.

– Jag var så säker på att vi var rena. Jag vet i min själ att jag alltid jobbat 100 procent rent. Men det de gör bakom kulisserna i Ryssland, du har ingen chans, säger han.

Nu vill han att IBU tar i med hårdhandskarna. Han vill se samtliga ryssar avstängda.

– Min åsikt är i så fall att det ryska laget försvinner – att de får en chans att tänka över det här, säger han till SVT, och fortsätter:

– Jag kan lova att om de inte får VM 2021 eller om de måste böta, det är ingen stor grej. Men om de inte får tävla, då blir det kännbart för dem.

Publicerad: