Skidåkarnas kritik mot Björn Ferry

Ferrys uttalande skapar ilska

1 av 2 | Foto: PER FRISKE, BILDBYRÅN
Björn Ferry.
SPORTBLADET

”Bort med alla mediciner inom elitidrott – det är för friska personer. Punkt”, säger SVT-experten Björn Ferry.

Åsikten rör upp starka känslor hos skidprofilen Robin Bryntesson, som har diabetes.

Och han stöttas.

”Jag håller på dig. Idrott ska inte vara exkluderande”, skriver stjärnan Johan Olsson på Instagram.

Det var i samband med att allt fler uppgifter uppdagades kring den ryska dopningskandalen – bland annat att flera skidskyttar är inblandade – som Björn Ferry kom med uttalanden som väckt kritik.

– Allt förtroende är borta och det drabbar de rena idrottarna. Bort med alla mediciner inom elitidrott – det är för friska personer. Punkt, sa Ferry bland annat till SVT.

Flera skidstjärnor medicinerar sig mot astma, däribland svenskarna Calle Halfvarsson, Anna Haag och Johan Olsson.

Enligt Ferrys förslag skulle de inte få vara med och tävla mot de ’helt friska’. Inte heller ex-landslagsmannen Robin Bryntesson, som har diabetes.

Ferrys uttalande har berört honom djupt.

– Att en expert i Sveriges rikstelevision tycker att det är fel att jag håller på med elitidrott eftersom jag är tvungen att ta ett hormon som jag inte överlever utan, det är skrämmande, skriver Bryntesson i ett inlägg.

”Zoomar man ut, Ferry...”

I ett klipp som han publicerat på sin blogg och även på Instagram berättar han hur ledsen han blir av expertens uttalande. Skidprofilen spelar i samma video upp en scen där han visar hur det går om han slutar att ta sin medicin.

En till synes livlös Bryntesson ligger på golvet, ett gråtande barn hittar honom och ambulans kallas till platsen.

– Zoomar man ut, Björn Ferry, så har du redan samma hormon i din kropp, dygnet runt, din kropp producerar det automatiskt så fort du stoppar något i munnen. Vi diabetiker däremot måste planera alla dygnets timmar, skriver Bryntesson.

Olsson håller med

En skidstjärna som håller med Bryntesson är Johan Olsson.

Han har delat videon på sitt Instagram-konto och skriver:

– Jag håller på dig, och jag imponeras av all tid du lägger ned för att barn ska kunna idrotta! Idrott ska skapa gemenskap och glädje, inte vara exkluderande. Gå gärna in på Robins Instagram och läs hela det tänkvärda inlägget, skriver Olsson.

Se Bryntessons video här nedan.