Här kopierar han protesten från OS 1968

avMagnus Herbertsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jim Rogash / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Cam Newton

Black power, otäcka skador och vem är egentligen buttkicker.com?

Här är tre punkter från helgens NFL som du bör ha koll på.

1. Obesegrade – med helt färsk ”buttkicker”

Kansas City Chiefs har börjat NFL-säsongen i högsta fart. Nye runningbacken Kareem Hunt har slagit igenom med dunder och brak, man har slagit storfavoriten New England Patriots och lagets quarterback Alex Smith ser bättre ut än någonsin. I natt vann laget mot Washington, fjärde raka matchen och är det enda obesegrade i NFL.

Under ett av spelen så lyckades Alex Smith inte bara lura alla försvarare, utan även kameramannen – och sprang in med en touchdown på egen hand.

– Alex var skarp i dag. Jag älskar att ha honom i laget. Kommer först till träningen och går sist. Han gör allt rätt. Vi har stort förtroende för honom, säger coachen Andy Reid.

– Även buttkicker.com gjorde ett bra jobb. Harrison var skarp, välkommen till Kansas City, fortsatte Reid och syftade på helt färska kickern Harrison Butker.

2. Black power – den nygamla protesten

Här är nya inspelet i ordkriget mellan NFL och Donald Trump. När Carolina Panthers quarterback Cam Newton sprang in en touchdown i helgen kopierade han black power, en knuten näve i luften som är en politisk slogan från 1960-talet. Den blev vida känd när Tommie Smith och John Carlos gjorde den på prispallen efter 200 metersfinalen i OS 1968.

– Det var Black Power men ännu viktigare; jag ber till Gud varje natt att kunna ge folk hopp. Jag gjorde det för att visa stolthet för att vara afroamerikan och att visa dem glädje.

Foto: Jim Rogash/Getty Images/AFP

Donald Trump gick ut och kallade spelare som inte stod under nationalsången för ”sons of bitches” vilket ledde till högljudda protester i NFL. I slutändan valde Carolina Panthers ändå att stå under nationalsången.

– Vi pratade om det inom laget och vad vi än skulle göra skulle vi göra det som ett lag. Sedan ville killarna göra sin grej individuellt, berättade lagets tight end Ed Dickson.

Newtons grej blev alltså en tyst protest, med näven i luften. Den flyttar också delvis fokus i frågan, från det faktum att man inte står under nationalsången tillbaka till Colin Kaepernicks ursprungliga syfte, att protestera mot behandlingen av svarta i det amerikanska samhället.

– Som ett lag vill vi fortsätta stödja folket och respektera flaggan, säger Dickson.

Carolina skrällde och slog New England Patriots på bortaplan.

3. Bilden som gör ont att se

Här är bilden av vardagen för en spelare i NFL. När Odell Beckham Junior skulle ta emot bollen mot Tampa Bay så gjorde det inte bara ont. Det SÅG ont ut. Coacherna fick fullt sjå med att hjälpa Beckhams finger tillbaka på plats.

– Ja, den hoppade ut. Det är inte första gången. Det är ingen skön känsla. Du springer runt med fingret helt snett, berättade Beckham.

Senare delade han även en bild av händelsen med texten ”Jag ger allt för den här sporten. Det finns ingen genväg.”

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM